Kína erdővárossal veszi fel a harcot a légszennyezés ellen

40.000 fa tisztítja majd meg a levegőt a helyszínen, ahol 30.000 ember számára alakítanak ki életteret.

Kína rekordgyorsasággal tör előre a zöldenergiával kapcsolatos fejlesztések területén: sorra nyílnak a szél- és naperőművek, minden hónapra jut valami új beruházás a megújuló energiaforrásokat illetően. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, már épül az első vertikális erdő is az országban, most pedig bejelentették, hogy újabb projekttel bővül a fásítás.

000stefano3

Egy komplett várost hoznak létre erdőbe konvertálva, de úgy, hogy az erdőt is meg a várost is a nulláról kezdik el. 40.000 fát ültetnek majd el Kuanghszi-Csuang tartomány Liuzhou városának közelében, ahol 30.000 ember lakhatására alkalmas épületeket alakítanak ki. A fák 900 tonna oxigént termelnek majd és csaknem 10.000 tonna szén-dioxidot kötnek meg évente. A  zöld városban minden a környezetkímélő lesz: csak elektromos autók közlekedhetnek majd és a tervek szerint geotermikus- és napenergiát is igénybe  vesznek majd a lakóépületek és az intézmények áramellátásához és a különböző szolgáltatások biztosításához.

000stefano2

A projekt mögött a zöld felhőkarcolóiról ismert Stefano Boeri áll, akinek ez a második nagy munkája lesz Kínában. Ha minden a tervek szerint halad, 2020-ra már be is költözhetnek az első lakók a zöld városba.

000stefano

Fotók: Stefano Boeri

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez