Napi 60 kg oxigént állít majd elő az első függőleges erdő Kínában

Stefano Boeri tervező új épülete nemcsak lélegzetelállítóan szép – praktikus is, hiszen megoldást kínálhat a Kínában mindennapos problémának számító légszennyezettségre.

Nanking hamarosan fellélegezhet, szó szerint. A város új, már a tervek alapján ikonikusnak mondható épülete, a Nanjing Towers ugyanis vertikális erdőként fog üzemelni. A két, 100 és 200 méteres tornyot 1100 fával és 2500 egyéb növénnyel borítják majd be, illetve ültetik körbe az épület minden szintjén. Ettől válik majd mesterséges, vertikális arborétummá.

A több mint 3000 növény együttesen napi 60 kiló oxigént lesz képes előállítani, megtisztítva ezzel a város levegőjét. Erre szükség is lesz, hiszen a jövőben Nanking lesz a dél-kínai Csiangszu tartomány modernizálódásának központja, a tornyok pedig futurisztikus látványukkal és funkciójukkal is hozzájárulnak majd a város fejlődéséhez. A tervek szerint 2018-ra fejezik be az építkezést.

Stefano Boerinek nem ez az első városi épülete, amiből erdőt varázsol. Az első általa tervezett „élő épület” szülővárosában, Milánóban valósult meg, és a Bosco Verticale rögtön világhírnevet szerzett az építésznek. Azóta már Svájc is felkérte, Kína pedig harmadikként csatlakozott a vertikális erdő projekthez. A Nanjing Towers az ország első lélegző épülete lesz.

1

2

3
Fotók: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez