Első letartóztatás a Volkswagen dízelbotránya ügyében

Münchenben a rendőrség őrizetbe vette az Audi egyik menedzserét. Nevet nem közöltek, de azt igen, hogy a letartóztatás oka az, hogy a nagy Volkswagen dízelbotrányban kulcsszerepet játszott.

Ő irányította azt a részleget, mely olyan szoftverrel látta el a Volkswagen és az Audi dízelautóit, melyek meghamisították a valódi eredményt. Vagyis az autók nem feleltek meg a szigorú környezetvédelmi szabványoknak, de a csaló szoftver megváltoztatta a tényleges adatokat. Az ügyből világraszóló botrány lett: a Volkswagen vezérkara lemondott és a cégnek hatalmas kártérítést kellett fizetnie.

Az Egyesült Államokban nemrég vádat emeltek egy meg nem nevezett Audi-menedzser ellen ugyanebben az ügyben. A sajtó az óceán mindkét partján megírta: ugyanarról a személyről van szó! Giovanni Pamio irányította a csaló szoftvert előállító részleget az Audinál. A botrányt követően kirúgták. Most előzetes letartóztatásba került Németországban. Sem ő, sem a cége nem kívánt nyilatkozni a kínos ügyben. A Volkswagen különben is úgy véli: a jelentős összegű kártérítésekkel az ügy le van zárva.

Közben a botránytól függetlenül a Volkswagen a világ legnagyobb autógyártó cége lett, megelőzve a japán Toyotát. A bíróságok szerint viszont az ügynek még egyáltalán nincs vége. Sőt: azt sem tartják kizártnak, hogy az első letartóztást újabbak követik a Volkswagen dízelbotrányában, melyben kiderült: a világhírű cég szisztematikusan meghamisította a környezetszennyezés adatait egy szoftver segítségével. A felelős immár előzetesben Németországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez