Trump: nagyon gyorsan megköthető a kereskedelmi egyezmény Nagy-Britanniával

Az amerikai elnök a G20 csúcs alkalmából találkozott Theresa May brit miniszterelnökkel. Trump szerint az USA-brit kereskedelmi egyezmény nagyon előnyös lesz mindkét fél számára.

Némileg problémát jelent, hogy Nagy-Britannia jelenleg az EU tagja, épp hogy megkezdte a kilépési tárgyalásokat. Az EU szabályai szerint Nagy-Britannia csak azt követően köthet önállóan kereskedelmi egyezményt, ha már kilépett az Unióból. Erre valószínűleg csak 2019-ben kerülhet sor.

Trump nem is titkolja: gyengíteni kívánja az Európai Uniót, melyet az USA vetélytársának tekint. Brüsszelben, Berlinben vagy Párizsban emiatt nem is titkolt ellenszenvvel figyelik az amerikai elnök ténykedését Európában. Az EU képviselői is ott vannak Hamburgban, mert a G20 tulajdonképpen 19 államból és az Unióból áll. Trump Varsóból érkezett Németországba. A lengyel fővárosban támogatásáról biztosította a Brüsszellel több kérdésben szembe került varsói kormányt. Az EU viszont épp a G20 csúcs előtt kötött szabadkereskedelmi egyezményt Japánnal, a világ harmadik gazdasági nagyhatalmával. Kínával 22 milliárd dolláros repülőgép-üzletről állapodtak meg Hszi Csin-ping elnök berlini tárgyalásai során.

Trump az EU ellenfeleit tekinti szövetségeseinek, de Theresa May brit miniszterelnök nagyon meggyengült. A választásokon ugyanis a brit polgárok nem adták meg a szükséges erős támogatást a kilépéshez, így a konzervatívok elveszítették abszolút többségüket a londoni parlamentben. London polgármestere a maga részéről közölte: nem látnák szívesen Trump elnököt. Aki ennek ellenére el akar menni Nagy-Britanniába. Dolgozunk az utazás megszervezésén, de dátum mèg nincsen – mondta erről Donald Trump újságíróknak Hamburgban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez