Margaret Thatcher után újra női kormányfője lehet Nagy-Britanniának

Theresa May belügyminiszter a leköszönő David Cameron brit miniszterelnök legnépszerűbb utódjelöltje a vasárnap ismertté vált új felmérések szerint.

Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be, hogy őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután a referendumon a választók többsége a kilépésre voksolt. A pártvezetői és a miniszterelnöki tisztségért Theresa May, valamint Michael Gove igazságügyi miniszter, Stephen Crabb munkaügyi miniszter, Liam Fox volt védelmi miniszter és Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár verseng.

A két legolvasottabb vasárnapi brit tömeglap, a Mail on Sunday és a Sun on Sunday által megrendelt két különböző felmérés egyaránt Theresa May utcahossznyi előnyét jelzi a Konzervatív Párt szavazásra jogosult tagjai körében. A Mail megbízásából a Survation közvélemény-kutató által 1013 fős mintán elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a belügyminisztert a tory párttagok 59 százaléka szeretné a Konzervatív Párt élén és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban látni. Theresa May a teljes brit választópolgárságon belül is 50 százaléknyi támogatottságot tudhat magának.

Michael Gove igazságügyi miniszter messze lemaradva a második helyen áll, a párttagok körében 15, a választásra jogosult teljes brit lakosságon belül 14 százalékos támogatottsággal. A Sun on Sunday számára az ICM közvélemény-kutató által elvégzett felmérés szerint Theresa Mayt a konzervatív választók 60 százaléka támogatja, Michael Gove-ra 10 százalék voksolna.

Gove súlyos bírálatok kereszttüzébe került még a Konzervatív Párton belül is azóta, hogy a héten teljesen váratlanul megvonta támogatását az addigi abszolút favoritnak tartott Boris Johnson volt londoni polgármestertől, és – saját korábbi nyilatkozatainak is ellentmondva – bejelentette, hogy indul a Cameron utódlásáért folyó versenyben.

Gove a népszavazási kampányban Johnsonnal együtt a kilépésért kampányoló tábor frontembere volt, és többször is kijelentette, hogy nem kíván pályázni a pártvezetői és miniszterelnöki tisztségre, ha Cameron távozik. Michael Gove döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem.

Egyelőre a pályázók egyike sem számít a Konzervatív Párt hivatalos jelöltjének. Először az alsóház konzervatív frakciója szűkíti le többfordulós szavazássorozattal két személyre a megválasztható indulók listáját – az első forduló kedden lesz -, ezután a párt szavazásra jogosult 125 ezer tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben be is költözhet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba.

A jelenlegi menetrend szerint szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja. Ha Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után.

(A képen:Theresa May)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez