Nizzai merénylet: egy év után sincs bizonyíték az Iszlám Állam szerepére

A franciák nemzeti ünnepén egy fagylaltos kocsi belehajtott a tömegbe Nizzában a legnépszerűbb tengerparti sétányon. Eddig ez volt a legvéresebb iszlamista merénylet a nyugati világban: 86 halott és több mint 430 sebesült!

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért. A francia nyomozók azóta keresik a kapcsolatot a tettes és az Irakban és Szíriában működő terrorszervezet között. Eddig nem találtak semmit!

Őrült vagy dzsihádharcos, esetleg mindkettő?

Ezen töprengenek a terrorelhárító szolgálatnál Franciaországban. A 31 éves tunéziai-francia kettős állampolgár pszichiátriai kezelés alatt állt. Lehet, hogy az elmebaj volt a fő motiváció és minden más csak másodlagos szempont volt? Ennek ellentmond, hogy a tettesnek voltak bűntársai is, akiket a rendőrök viszonylag könnyen megtaláltak. Míg az Iszlám Állam dzsihádharcosai kódolt üzenetekkel érintkeznek, a nizzai tettes teljesen amatőr módjára telefonált. Öt bűntársa már börtönben – négyen közülük albánok. Semmilyen kapcsolat az Iszlám Állammal! Eddig a merényletek kapcsán mindig kiderült, hogy az Iszlám Állam nem beszél a levegőbe. Ha vállalta a felelősséget, akkor volt is szerepe a terrorakcióban. Nizza esetében eddig semmi eredmény. Az Iszlám Állam azóta meggyengült. Moszul városát visszafoglalták és Rakkában is harcok folynak. Ettől függetlenül óriási a terrorkészültség Franciaországban a nemzeti ünnepen, egy évvel a nizzai merénylet után. Macron elnök nemrég meghosszabbította a rendkívüli állapotot, de jelezte, hogy ez lesz az utolsó hosszabbítás. Ősszel eltörölhetik a rendkívüli állapotot Franciaországban, melyet a párizsi terrortámadások miatt vezettek be még 2015 őszén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez