Dél-Korea új elnöke párbeszédet javasol az ifjú diktátornak

Pénteken találkozzon a két Korea küldöttsége Panmindzsonban, abban a határvárosban, ahol a fegyverszüneti megállapodást aláírták 1953-ban – javasolta Mun Dzsein.

Igazi béke azóta sincs a két Korea között. Mun elnök, akit májusban választottak meg, már a választási kampány során felvetette: tárgyalni kellene Észak-Koreával. Elődje, Pak asszony elzárkózott a tárgyalásoktól, mondván: Észak-Korea látványosan fegyverkezik és állandóan háborúval fenyegetőzik. Észak-Korea 2006-ban rúgta fel a megállapodásokat és azóta folytatja nukleáris programját. Öt atomkísérletet hajtott végre és Szöulban attól tartanak: hamarosan itt a hatodik. Július 4-én, az USA nemzeti ünnepén a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer olyan interkontinentális rakétát próbált ki sikerrel, mely elvben elérheti akár az Egyesült Államok területét is. Trump elnök és Tillerson külügyminiszter már többször is katonai megelőző csapással fenyegette meg Észak-Koreát, de az ifjú diktátor fütyül erre.

A két Korea közötti párbeszédet a Vörös Kereszt is szorgalmazza, hiszen több millió szétszakított család él a Koreai-félszigeten. A két Korea vezetői csak 2000-ben állapodtak meg arról, hogy a szétszakított családok tagjai találkozhassanak egymással. A Vörös Kereszt most augusztus elsejét javasolja újabb családi találkozóra a két Korea polgárai között, akik közül sokan 64 éve várnak arra, hogy újra láthassák szeretteiket.

Fotó: Panmindzson / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez