Bloomberg-leleplezés: mi van, ha Moszkva lekapcsolja a villanyt valahol Amerikában?

Ezt a Ljubljanka kéri tőlünk – írja egy belső e-mailben a főnökség a Kaspersky Lab-ben, amely a világ egyik legeredményesebb cége a hekkerek elleni háborúban. Mit is kért az FSZB az orosz cégtől, mely üzleti forgalmának 60%-át az USA-ban és az EU-ban produkálja?

Egy olyan szoftvert, mely kettős funkciót lát el: első menetben a kémelhárítást, a másodikban pedig a hírszerzést. Vagyis leleplezi a hekkert, aki áttört a tűzfalon, majd pedig információkat szolgáltat róla, mégpedig azonnal. Élőben lehet követni azt is, ha a hekker például fogat mos. Nem csoda, ha a Ljubljanka érdeklődött ez iránt. Ebben az egykori moszkvai szállodában működik hagyományosan az orosz titkosszolgálat központja. A szolgálat, melyet ma FSZB-nek hívnak, többször is vizsgálat alá került Trump választási kampánya ügyében. Putyin elnök, aki a szovjet időkben maga is a szolgálat tisztje volt, igyekezett megnyugtatni Trumpot Hamburgban első személyes találkozásuk alkalmával: az oroszok nem hekkelték meg az amerikai választásokat 2016-ban. Macron francia elnök is azt állítja mindmáig: az orosz hírszerzés meghekkelte választási kampányát! Hasonló félelmek fogalmazódtak meg Németországban is, ahol ősszel tartanak választásokat.

Eugene Kaspersky mindent cáfol, a legfőképpen azt, hogy kapcsolatban állna az FSZB-vel. FBI-ügynökök mindenesetre a Kaspersky Lab több munkatársát a lakásán keresték fel és kínos kérdéseket tettek fel. Nincs bizonyítékuk az amerikai hatóságoknak arra, hogy bármilyen törvénybe ütköző dolgot elkövettünk volna – hangsúlyozza Kaspersky. Szerinte egész egyszerűen csak ki akarják szorítani a piacról. A Kaspersky Lab jelenleg 400 millió ügyféllel dicsekszik. Igaz, hogy ezeknek a fele nincs tudatában, hogy a Kaspersky Lab szoftverjét használja. Az orosz cég ugyanis olyan szerződéseket köt gyakran, melyekben nem ragaszkodnak a névhasználathoz. A cég jogtanácsosa, Igor Csekunov a KGB tisztje volt – állítja a Bloomberg hírügynökség. Amely még egy kínos ügyről beszámol: Moszkvában decemberben letartóztatták a Kaspersky Lab egyik munkatársát. A vád hazaárulás. Ruszlán Sztoljanov korábban a belügyben dolgozott Moszkvában. Szakterülete az információs biztonság volt. A Kaspersky Lab szerint olyan ügyekben folyik vizsgálat munkatársuk ellen, melyek még az előző munkahelyén történtek.

Mindenesetre Amerikában egyre jobban tartanak a Kaspersky Lab-től. Az állami intézményeknek már megtiltották, hogy tőlük vegyenek szoftvert. Különösen az újabb termékektől tartanak. Ezek a szoftverek ugyanis egész áramhálózatokat irányítanak. Mi van, ha Moszkva lekapcsolja a villanyt valahol az Egyesült Államokban? – aggodalmaskodnak a kémelhárításnál Amerikában. Senkinek sem tanácsolják, hogy ilyen szoftvert vegyen az USA-ban vagy akár az EU-ban. A Kaspersky Lab azonban törvényesen működő cég, mely olcsó és hatékony szoftvereket kínál a piacon. Egyértelmű bizonyíték pedig nincs arra, hogy az orosz titkosszolgálat meghosszabbított karjaként működne a nyugati világban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez