Török-orosz-amerikai katonai csúcs Szíriáról

Az USA, Oroszország és Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnökei Antalyában tanácskoznak kedden a szíriai válság megoldásáról.

Donald Trump elnökválasztási kampánya során azt ígérte, hogy heteken belül megoldja a szíriai válságot és megsemmisíti az Iszlám államot. Joseph Dunford tábornok, aki nemrég egy kis amerikai fegyveres alakulatot a helyszínre is küldött, most pedig Antalyában próbálja egyeztetni az USA elképzeléseit Oroszországgal és Törökországgal. A helyzet rendkívül komplex: az amerikai csapatokat is azért kellett a helyszínre küldeni, hogy az Egyesült Államok két szövetségese, Törökország és a kurd milíciák nem menjenek egymásnak. Az USA és Törökország kezdetben Asszad elnök ellenfeleit támogatta Szíriában, míg Oroszország minden eszközzel segítette a damaszkuszi vezetést a hatéves polgárháború túlélésében.

Donald Trump többször is beszélt arról, hogy Oroszországgal együtt kell működni a terrorizmus elleni harcban. James Mattis tábornok, Trump honvédelmi minisztere viszont azt hangsúlyozta Brüsszelben a NATO központjában, hogy egyelőre nem képzelhető el katonai együttműködés az USA és Oroszország között. Múlt pénteken a NATO katonai bizottságának egyik tagja telefonon felhívta Valerij Geraszimov tábornokot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét. Most Geraszimov tábornok ott ül a tárgyalóasztalnál Törökországban amerikai és török kollégáival együtt.

Közben az Iszlám állam körül egyre inkább szorul a hurok. Iraki csapatok hónapok óta ostromolják Moszul városát, amely az Iszlám állam gazdasági központja. Ha meg is bukik az Iszlám állam, akkor is felmerül a kérdés: hogyan tovább ? Erről tárgyal az USA, Oroszország és Törökország vezérkari főnöke. A tanácskozás már önmagában is nagy szó, hát még ha eredményre is vezetne, de ez már valószínűleg nem katonai, hanem diplomáciai probléma Szíriában és az egész térségben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez