Török luxusterepjárókkal harcol az Iszlám Állam

A török autókölcsönző vállalatok is áldozatai a több mint három éve tartó szíriai háborúnak. December elejéig legalább negyven cég fordult a török hatóságokhoz, hogy a terepjáróikat és pickupokat nem vitték vissza, sőt ráadásul ezek közül nem egy felbukkant Szíriában és Irakban, ahol igencsak kedvelt az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet körében.

Bulen Ulasoglu a Kayra Car Rental Company elnöke egy gépkocsi-kölcsönzőt üzemeltet Isztambulban. Egy nap beállított hozzá egy Hasszán Juksekbász nevű “üzletember”, aki kocsikat szeretett volna kölcsönözni a cége számára. Ulasoglu először két, majd mivel az illető folyamatosan fizette a kölcsönöket, további tíz járművet bocsátott a férfi rendelkezésére.  Ám Juksebász fél évvel ezelőtt már nem utalt több pénzt és kiderült, hogy a gépjárművekben lévő GPS-jeladókat is kikapcsolta. Ulasoglu nemrég kapott hírt a terepjáróiról: a török hatóságok az ellopott járművek GPS-jelzéseit fogták, de nem Törökországból, hanem Szíriából.

Ulasoglu nyomozásába kezdett, hogy mi lett a gépkocsijaival, s vállalva a veszélyeket, Szíriába utazott. Itt egy kicsit utánanézett Juksekbásznak és elképesztő dolgokat tudott meg az üzletemberről. A helyiek beszámolói után felhívta a többi autókölcsönzőt és kiderült, hogy Jusekbász tőlük is kölcsönzött járműveket. Legalább 40 autókölcsönző cégtől bérelt autókat: Isztambulban, Izmirben, Ankarában, Adanában, Antalyában és Hatayban. Az illető bankból vett fel kölcsönöket, hogy hetekre ki tudja bérelni a gépjárműveket. Szándékosan nem csúszott az első törlesztésekkel, mindig pontosan fizetett, s így a vállalatok később már rá merték bízni az olyan luxusjárműveket is, mint például Toyota HiLux, Volkswagen Amarok, Mitsubishi L200, Isuzu D-Max and Nissan Navara típusú gépkocsikat is.

A nyomozás során kiderült, hogy ilyen módon 473 jármű tűnt el a török autókölcsönzőkből, s ezek közül 125 luxusterepjárónak számított.

Juksekbász egy egész hálózatot épített ki, amely vagy a kikötőkön keresztül, vagy pedig a török-szíriai határon csempészte át járműveket. Ezeket aztán öt és tízezer dollár között adták el az olyan csoportoknak, mint a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA), de idővel az iszlamista csoportok is megvették a gépjárműveket, többek közt az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet is. A 4×4-ek gyakori jelenségnek számítanak az ISIS-ben és egyéb iszlamista terrorcsoportban. Ezeket ugyanis könnyű átalakítani, hogy nehéz-gépfegyvereket, aknavetőket, de akár légvédelmi ágyúkat hordozzanak magukkal. Ezenfelül strapabírók, gyorsak, nagy férőhelyűek – embereket és lőszert is lehet rajtuk szállítani – és bármilyen úton lehet őket vezetni.

Juksekbászt végül december 1-én kapták el a hatóságok. Hamis személyazonosító igazolvány és regisztrálatlan fegyver volt nála. Csakhogy Ulasoglu hozzátette, hogy az illetőt szabadon engedték , sőt ráadásul megbüntették az őt elfogó rendőröket. Juksebász azzal védekezett, amikor megkereste őt a helyi sajtó, hogy „Alavita vagyok. Soha nem adnák el fegyvert az ISIS-nek, miközben a síitákat gyilkolják. Van egy kölcsönzőm és az én bérautóimat is ellopták.”

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez