Halálra ítéltek Afrikában három szexuális ragadozót – rablásért

Az elítéltek három éve egy nőt kiraboltak egy buszon, majd levetkőztették és megerőszakolták. Az incidens hatalmas felháborodást váltott ki Kenyában, de a három férfit csak most sikerült elítélnie a bíróságnak.

Vagyon elleni erőszakos bűncselekmény vádjában találta bűnösnek a három férfit a kenyai törvényszék, amiért halálbüntetést rótt ki rájuk. A nemi erőszak elkövetéséért 25 évet kaptak, de ezt a halálos ítélet meghozatala miatt értelemszerűen törölték.

Francis Andayi főbíró elmondta, hogy a három férfi, amikor erővel levetkőztette a szerencsétlen nőt a buszon, örömujjongásba kezdett. Az incidensről egyébként videófelvételek is készültek, ezek közül több az internetes közösségi oldalakra is felkerült.

Az ítéletet az emberek többsége üdvözölte, de vannak olyanok is, akik szerint a halálbüntetés túlzás. Szerintük az áldozatul esett nőnek is komoly felelőssége van a történtekben, mert nem öltözködött megfelelően, túlságosan is kihívó volt. Ha tradicionális kenyai öltözéket viselt volna, akkor ez a bűncselekmény nem történhetett volna meg – mondta egy olyan férfi a BBC-nek, aki igazságtalannak tartja a három férfi büntetését.

Kenyában 2014-ben söpört végig egy nemi erőszakhullám, ami hatalmas felháborodást váltott ki az országban. Nők ezrei vonultak az utcára. A hatóságoknak végül sikerült visszaszorítaniuk az ilyen bűncselekmények számát, ez azonban nem jelenti azt, hogy a problémát megoldották volna. Sok nő ugyanis még mindig inkább mélyen hallgat az őt ért támadásokról, mert félnek a megaláztatástól és attól, hogy kirekesztetté válnak.

A most elítélt három férfi kivégzésére még jó ideig várni kell. Kenyában ugyanis 1987-ben hajtották végre az utolsó kivégzést, jóllehet a halálbüntetést hivatalosan nem törölték el az országban. Egy éve Uhuru Kenyatta elnök az összes halálsoron lévő elítélt büntetését életfogytiglanra változtatta. Ezért nagy valószínűséggel a három férfi még sokáig fogja nézni a börtön rácsait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez