Több száz birkát kergetett a halálba egy medve a Pireneusokban

A birkanyáj egy sziklaszirt közelében legelt a Pireneusok francia oldalán, míg egy barnamedve rá nem támadt.

A medve váratlan megjelenése hatalmas riadalmat okozott a nyájban. A jószágok többsége egy irányba, a sziklaszirt pereméhez rohant, majd onnan tömegesen lezuhantak a mélybe. Összesen 209 birka veszet oda a medvetámadás következtében, míg a nyáj másik része szanaszét széledt a hegységben. Az odaveszett birkákat csak napokkal később sikerült megtalálniuk a hatóságoknak, a tetemeiket a Pireneusok spanyol oldalán fedezték fel. A nyáj egy francia földművesé volt, akit a  kormány hamarosan kártalanítani fog.

A Pireneusokba 20 éve telepítettek barnamedvéket Szlovéniából, miután azok a 90-es évekre teljesen eltűntek a hegységből. A helyi földművesek azonban már akkor is tiltakoztak a medvék visszatelepítése ellen, ezért a kormány egy olyan alkut kötött velük, hogy a medvetámadások esetén bekövetkezett káraikat kompenzálni fogja.

ddfdf0

Ennek ellenére a francia földművesek szövetsége, a Condédération Paysanne egyáltalán nem elégedett. Az érdekvédelmi szervezet szerint csak egyféle módon lehet véget vetni a medvetámadásoknak: ha az összes medvét eltávolítják a hegységből és nem hoznak helyettük újakat. Azt a parasztok is fontosnak tarják, hogy a Pireneusok állatvilágának változatosságát  fent kell tartani, de ezt a biodiverzitást szerintünk nem veszélyes ragadozók betelepítésével kellene elérni.

Az állatvédők azonban a medvék védelmére keltek és azzal érvelnek, hogy a barnamedvéknek minden joguk megvan arra, hogy a Pireneusokban éljenek, már csak azért is, mert őshonos állatnak számítanak ott.

A franciáknak egyébként nem csak a medvékkel, hanem a farkasokkal is meggyűlik a bajuk. A farkasok az 1930-as években szinte teljesen kipusztultak az országban, miután levadászták őket. A medvékkel együtt a farkasokat is a 90-es években kezdték el újratelepíteni. Az Olaszországból hozott farkasok azonban az évek során jelentősen elszaporodtak. A kormány ezért az idei évben elrendelte az állomány ritkítását, miután a farkasok tavaly 8000 háziállatot, főként bárányokat ejtettek el.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez