Leszerepelt a matekolimpián a szírai elnök fia

Brazíliában, Rio de Janeiróban rendezték meg idén a Nemzetközi Matematika Diákolimpiát, amelyen Bassár el-Aszad szíriai elnök legidősebb fia, Háfesz el-Aszad is részt vett. A 16 éves Háfez azonban nem teljesített túl jól.

Nem ment túl jól a számolás Háfeznek, aki a szíriai diákcsapat tagjaként szigorú biztonsági intézkedések mellett utazott ki Brazíliába, hogy megcsillogtassa matematika tudását. Az ifjú versenyzőnek ugyanis a 615 indulóból az 528. helyet sikerült megszereznie, míg a szíriai csapat összesítésben az 56. helyen végzett. Az első helyet a dél-koreaiak szerezték meg. A második Kína, a harmadik Vietnam lett. A brazil sajtót azonban nem igazán érdekelte Háfez matektudása. Sokkal inkább arra voltak kiváncsiak, mit gondol a hazájában zajló eseményekről, a hat éve tartó háborúról.

trt857

Háfez a brazil O Globo hírportálnak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy a hat éve tartó polgárháború hamarosan véget ér. Szerinte Szíria lakossága támogatja az elnököt és a kormányt az “erőszakos betolakodók” elleni harcban. Apjáról, Bassár el-Aszadról pedig ezt mondta: “Én tudom, milyen ember az apám, az emberek sok dolgot beszélnek róla, de többségük vak és valótlanságot állít.”

A brazil hírportál egyébként megjegyezte, hogy Háfez részvétele a matekolimpián hatalmas propagandát jelent a szíriai kormánynak és apjának. Bassár el-Aszad elnök fiának a szereplése egy ilyen rangos és elismert eseményen szerinte arra utal, hogy ő lehet majd Szíria következő vezetője, miután apja visszavonul.

Szíriában a háború kirobbanása óta több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan kényszerültek arra, hogy elemeneküljenek az országból. A nyugati hatalmak az USA vezetésével azon fáradoznak, hogy Aszad elnököt elmozdítsák a hatalomból. Az oroszok és az irániak viszont pont az ellenkezőjét akarják, ezért támogatják Aszad erőit a lázadók ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez