Ha Szíria vegyi fegyvert vet be, Amerika újra lecsap

Szíria újra vegyi támadásra készül – állítja a Fehér Ház közleménye. Amely arra is figyelmeztet, hogy ha ez bekövetkezik, akkor Amerika újra lecsap Aszad hadseregére.

Áprilisban az amerikai flotta két hajójáról Tomahawk rakétákat lőttek ki a kormányerők egyik támaszpontjára. Ez volt az első nyílt beavatkozás a sziriai polgárháborúba, ahol az Egyesült Államok Aszad elnök ellenfeleit támogatja. Az amerikai csapást azzal indokolták Washingtonban, hogy előzőleg vegyi fegyvert vetettek be egy szíriai kisváros polgárai ellen: a halottak száma megközelítette a százat és köztük több mint harminc gyerek volt. Vegyi fegyverek alkalmazását tiltják az ENSZ határozatai. Aszad elnök kormánya cáfolta, hogy köze lenne az akcióhoz.

A Fehér Ház mostani közleménye nemcsak Aszad elnököt fenyegette meg, hanem a szövetségeseit is, mondván: minden újabb vegyifegyver-támadásért felelősnek tekintjük Oroszországot és Iránt is. Mindkét állam a sziriai polgárháború kezdete óta Aszad elnököt támogatja.

A washingtoni közlemény nyomán megnő annak a veszélye, hogy Oroszország és az USA nyílt fegyveres konfliktusba keveredjen Szíriában. Korábban (2015 novemberében) Törökország – az USA egyik szövetségese – lelőtt egy orosz vadászbombázót Szíria és Törökország határán. Később Erdogan elnök ezért bocsánatot kért. Nemrég az USA lelőtte a szíriai kormányhadsereg egyik repülőgépét, mely a vele szövetséges milíciákat támadta. Közben az oroszok közölték: légicsapással végeztek az önjelölt kalifával Rakkában, Szíriában.

Elvben az Iszlám Állam ellen mindenki harcol. Putyin orosz elnök ezért is ajánlott összefogást az USA-nak, de Trump mostani politikája mindinkább távolodik ettől. Trump és Putyin találkozhat egymással a G20 államok csúcsértekezletén, de Washington mostani közleménye azt mutatja: az USA és Oroszország közeledése, amit Trump a választási kampánya idején megígért, meghiúsulhat a szíriai szembenállás miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez