Putyin: Törökország hátba döfte Oroszországot

Megölték annak az orosz vadászbombázónak mind a két pilótáját, melyet a török légierő lőtt le – közölték a szíriai türkmén lázadók. A DHU török hírügynökség szerint a katapultálás után, a levegőben lőtték le őket. De ez a hír még bizonytalan.

Törökország kést döfött Oroszország hátába. Így reagált Vlagyimir Putyin elnök Jordániában arra a hírre, hogy a törökök leszedtek egy orosz vadászbombázót. Ankara azt állítja: az orosz gép megsértette a légterét, 5 percen belül tízszer figyelmeztették is erre, és azután lőttek. Az orosz ezt tagadják, szerintük az orosz vadászbombázó végig Szíria fölött repült, a határ közelében, és ezt földi megfigyelő eszközök is bizonyíthatják.

A Szu-24-es a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földbe. A környéken az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadta a lázadókat. Korábban képek jelentek meg az egyik pilótáról, aki állítólag élve ért földet, és később kivégezték, de a felvételek eredetiségét senki sem tudta megerősíteni.

Vlagyimir Putyin éppen Abdullah jordániai királlyal tárgyalt, amikor a hírt megkapta. Azt mondta, a pilóták teljesítették a küldetésüket a terrorizmus elleni harcban, a történtek pedig azt jelentik, hogy a terroristák bűntársai hátba döfték Oroszországot. Szerinte a Szu-24-est Szíria fölött lőtte le levegő-levegő rakétával egy török F16-os, négy kilométerre a határtól. A 6 ezer méteren repülő gép soha nem közelítette meg 1 kilométernél jobban a határt – tette hozzá.

Putyin azzal is vádolta Törökországot, hogy szemet huny afölött, hogy az ISIS által kitermelt olaj nagy mennyiségben halad át a területén, és hogy Ankara az egyik fő pénzelője az Iszlám Államnak. Az ilyen nemzetközi támogatás pedig kulcsfontosságú a terrorcsoportnak a túléléshez. Azzal is meggyanúsította Ankarát, hogy ő vezényli a terrortámadásokat az egész világon, Európában is. Kifogásolta, hogy a törökök nem léptek kapcsolatba velük, mielőtt lőttek volna, ehelyett a NATO-hoz fordultak, mintha az ő gépüket érte volna támadás, nem az oroszokét. Mindent részletekbe menően elemeznek, és nagyon komolyak lesznek a következmények, beleértve az orosz-török viszonyt – jelentette ki.

A NATO délutánra hívott össze rendkívüli tanácskozást az incidens miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez