Észak-Korea látta el vegyi fegyverekkel Szíriát

Ezt állítja egy ENSZ-jelentés, melyet még nem tettek közzé, de a BBC megszerezte azt. A jelentés szerint 2012 és 2017 között negyven gyanús szállítmány érkezett Észak-Koreából Szíriába.

Az ENSZ szakértői szerint ezek a szállítmányok olyan berendezéseket szállítottak, melyek alkalmasak tiltott vegyi fegyverek – így a Szíriában többször bevetett mérges gázok gyártására. A szállítmányok ezenkívül vegyi fegyvereket is tartalmaztak, illetve olyan alapanyagokat, melyekből vegyi fegyvereket lehet előállítani. Ezeknek a vegyi fegyvereknek a gyártását és felhasználását nemzetközi egyezmények tiltják.

Észak-Korea viszont elad ilyen vegyi fegyvereket – elsősorban pénzügyi okból. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer méregdrága nukleáris és rakétafejlesztési programot folytat. Pénzért az észak-koreai titkosszolgálat bármilyen tiltott dolgot is elad. Korábban az amerikaiak Oroszországot gyanúsították azzal, hogy ellátja Szíriát a tiltott vegyi fegyverekkel. Moszkva mindig tiltakozott. Ezek szerint joggal, hiszen a tiltott vegyi fegyverek, illetve az azokat előállító berendezések Észak-Koreából érkeztek.

Az ENSZ jelentés szerint az észak-koreai szállítmányok jelentős részben kínai cégek közvetítésével jutottak el Szíriába. Az ENSZ emiatt érdeklődött Pekingben, de ott azt a választ kapta: a szóban forgó kínai cégeknek nincs kapcsolatuk Észak-Koreával. Nukleáris és rakétaprogramja miatt Észak-Koreát  szankciók sújtják. Az USA rendszeresen azzal vádolja Kínát, hogy nem tartja be a szankciókat kellő szigorúsággal. Pekingben természetesen mindig cáfolnak.

Közben Szíriában tovább tart a hetedik éve folyó polgárháború. Putyin elnök ugyan tűzszünetet hirdetett humanitárius okokból, de ezt a felek nem tartják be. Az oroszok Aszad elnököt támogatják a polgárháborúban, míg az USA és szövetségesei az államfő ellenfeleit segítik. Közben pedig a civilek ezerszám menekülnek külföldre, hiszen senki sem látja a polgárháború végét Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez