Sírva fakadtak az ENSZ BT diplomatái a szíriai gáztámadásról szóló videón

Könnyekig megrendítette a Biztonsági Tanács tagjait az a film, amelyet egy márciusi, Szíriai észak-keleti részén végrehajtott klórgáz-támadásról mutattak be nekik. A videón azt a hiábavaló erőfeszítést rögzítették, amelyet az orvosok tettek három kisgyerek újraélesztésére.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta: ha maradt is szem szárazon a teremben, ő azt nem látta. Szerinte, és társai szerint is el kell számoltatni a gáztámadás elkövetőit. Egyelőre azonban nem világos, hogy kik voltak ezek. A szíriai kormány hadserege tagadja, hogy ők vetették volna be a klórgázt Idlib közelében.

Szíriai orvosok arról számoltak be a BT-nek, hogy helikopterek zaját hallották az érintett falu, Szarmin fölött a támadás napján, március 16-án. Aztán egy puffanás jött, és mindent beterített a szag, amely leginkább a fehérítőszerekére emlékeztetett. Az emberek egymás után jelentek meg a rendelőben, légzési nehézségekre panaszkodva.

A New Yorkban bemutatott videó azokat a kétségbeesett és sikertelen erőfeszítéseket mutatja, amelyeket három kisgyerek és szüleik, valamint nagymamájuk újraélesztésére tettek az orvosok. A gyerekek 1, 2, illetve 3 évesek voltak. Zaher Sahloul, a szíriai amerikai orvosi társaság elnöke, aki szintén ott volt az ENSZ székházában, azt mondta a BBC-nek, hogy a diplomaták közül többen sírva fakadtak, és sokan azt mondták, hogy felelősségre kell vonni a felelősöket. Sürgették azt is, hogy a Vegyifegyver-Tilalmi Szervezet kezdjen azonnali és komoly vizsgálatot az ügyben.

A szarmini támadást megelőzően fogadta el a Biztonsági Tanács azt a határozatot, amely elítélte a mérgező vegyi anyagok, köztük a klór bevetését Szíriában, és katonai akcióval fenyegeti azt, aki mégis ilyent tenne. Az Egyesült Államok a BT több tagállamával együtt már jó ideje vádolja Aszad elnök kormányát vegyi fegyverek használatával, és azt állítja, hogy a szíriai polgárháborúban a kormány hadserege az egyetlen olyan erő, melynek helikopterei vannak. Olyanok, amilyeneket március közepén, a gáztámadás idején hallottak a helyiek Szarminban. Oroszország, Szíria szövetségese és a BT vétójoggal rendelkező állandó tagja ugyanakkor fenntartja azt a véleményét, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy kizárólag a szíriai kormányt vádolják.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez