Kétségbeesett ENSZ-javaslat a további vérontás elkerülésére Aleppóban

Oroszország megfontolja azt az elképzelést, hogy az ENSZ szíriai különmegbízottja személyesen kíséri ki a lázadók harcosainak egy részét Aleppó városából – nyilatkozta az orosz külügyminiszter-helyettes. A meglehetősen kétségbeesett javaslat célja az, hogy Damaszkusz elfogadja a fegyverszünetet Aleppóban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget.

Az ENSZ szerint még mindig 275 ezer civil él Szíria egykor legnépesebb városában, melyért 2012 óta folyik a harc. Most nyolcezer lázadó harcos áll szemben Aszad elnök katonáival, akiket libanoni és iráni alakulatok támogatnak. Az orosz légierő támadja Aleppót, melynek bevételét Aszad elnök kulcsfontosságúnak nevezte.

Lausanne-ban a hétvégén tanácskoznak Szíriáról. Korábban Kerry amerikai külügyminiszter Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével többször tárgyalt négyszemközt Szíriáról. Meg is állapodtak, de azután a tűzszünet felborult és kiújultak a harcok. Most Lausanne-ban az amerikai és az orosz külügyminiszter mellett az asztalnál ül Törökország, Irán, Szaúd-Arábia és Katar diplomáciájának a vezetője is. A cél egy újabb tűzszünet, de ebben kevesen bíznak.

Lavrov kijelentette: nincsenek új elképzelései Szíriáról. Moszkva abban bízik, hogy légi támogatását kihasználva Aszad elnök csapatai elfoglalják Aleppót. A török miniszterelnök-helyettes nemrég úgy nyilatkozott: Szíria miatt háború is kitörhet az USA és Oroszország között. A polgárháború hatodik éve tart Szíriában, ahol Oroszország és Irán Aszad elnököt támogatja míg az USA, Törökország, Szaúd-Arábia és Katar azon az állásponton van, hogy Aszadnak mennie kell…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez