Még nem tudják, helyreállítható-e a tűzszünet Szíriában

Az Egyesült Államok és Oroszország nem tudott megállapodni csütörtökön arról, hogy miképp lehetne helyreállítani a Damaszkusz által a minap felmondott szíriai tűzszünetet.

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: tarthatatlan, hogy csak Washington legyen nyitott a béke megteremtésére, és felszólította Oroszországot és a szíriai kormányt, hogy ők is tegyenek ezért.

“Ha az oroszok előállnak konstruktív javaslatokkal, akkor meghallgatjuk ezeket” – jelentette ki Kerry a Szíria Barátai Nemzetközi Csoport tanácskozása után, amelyet az ENSZ New York-i székhelyén tartottak a világszervezet közgyűlésének ülésszaka alatt. Hozzátette, hogy pénteken folytatják a megbeszéléseket.

Az amerikai külügyminiszter elítélte Damaszkuszt amiatt, hogy légierejével bombázza az ellenzékieket és velük együtt civileket. Kerry épp a tanácskozáson értesült arról, hogy Damaszkusz bejelentette: a szíriai hadsereg új, nagyszabású offenzívát kezd Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen – közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő, hozzátéve, hogy a külügyminiszter ennek hatására dühösen kifakadt. Kijelentette, hogy nincs értelme ígérgetni és olyan terveket készíteni, amelyekhez nem tartják magukat a felek.

A Szíria Barátai Nemzetközi Csoportban az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül több mint egy tucat európai és közel-keleti ország vesz részt. A csoport tagjai között három napon át folyt a nyilvános és a nem nyilvános tárgyalás New Yorkban a tűzszünet helyreállításáról.

Új, nagyszabású offenzívát kezd a szíriai hadsereg Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen – jelentette csütörtök este a szíriai állami média a hadsereg bejelentésére hivatkozva.

A kormányerők aleppói főhadiszállásának bejelentése szerint a hadsereg sürgette a civileket, hogy kerüljék el a városnak azokat a részeit, ahol “terroristák” tartózkodnak. A hadsereg emellett azt állította, hogy kiléptetési pontokat állított fel azoknak a civileknek és lázadóknak egyaránt, akik el akarják hagyni Aleppót.

A Reuters hírügynökség – utalva arra, hogy a bejelentés a légicsapások fokozódását látszik előrejelezni – megjegyezte: a bejelentésből nem derült ki, hogy a művelet szárazföldi offenzívával is jár-e.

A legutóbbi – orosz-amerikai megállapodáson nyugvó – szíriai tűzszünetet Damaszkusz hétfő este felmondta. Helyszíni jelentések szerint ezt követően újraindultak a légicsapások Aleppóban és környékén. Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) igazgatója azt mondta, hogy a harci gépek a csütörtökre virradó éjszaka folyamán az elmúlt hónapok leghevesebb légicsapásait mérték a felkelők kezén lévő belső városrészekre, ahol a közelmúltban nem voltak harcok. Zakarija Malahifzsi, a Fasztakim nevű aleppói lázadócsoport vezetője is azt mondta, hogy április óta a leghevesebb bombázás folyik ott, és “nincs olyan fegyver, amelyet ne vetnének be” az ellenzéki erők ellen.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez