Ő a háború arca – így mentették ki a négyéves Omránt

A CNN sokat látott műsorvezetője is elsírta magát, amikor a hírtelevízió bemutatta az aleppói kisfiúról készült képeket. De nem ő volt az egyetlen a világon, akit mélyen megérintett Omrán története.

A kisfiú egész életében nem volt egyetlen nap sem, amikor ne háború, halál, rombolás és nélkülözés lett volna körülötte. Így kommentálta az amerikai külügyi szóvivő azt a képet, amely tegnap körbejárta a világot a négyéves gyerekről, akit vérrel és porral borítva szedtek ki a romok alól egy légicsapás után az évek óta frontvonalban álló város egyik, a felkelők kezén lévő negyedében.

John Kirby szerint a képen sokkos állapotban üldögélő kisfiú a szíriai háború igazi arca. A szóvivő főnöke, John Kerry külügyminiszter orosz kollégájával együtt négy hónapja próbál tető alá hozni egy megállapodást a szíriai kormányerők és az ellenzék között. Az első lépés az volna, hogy kössenek az egész országra kiterjedő tűzszünetet és nyissák meg az utat a humanitárius segélyek előtt. Amelyek ma csak nagy ritkán érik el a rászorulókat, például Aleppó lakóit.

Akik közt ott van a mentőkocsiban narancssárga székbe ültetett megrettent kisfiú is. Aki még a CNN sokat tapasztalt műsorvezetőjét is könnyekre fakasztotta. Történetét a kép készítője, Mahmoud Abu Sheikh sajtófotós mesélte el az al Hadath televíziónak. Azt mondta, nagyon nehéz volt Omránt és a családját kiásni a romok közül, mert a ház, ahol éltek, szinte teljesen a földdel lett egyenlővé. Alig maradt belőle valami. A mentőcsapat néhány perccel azután ért oda, hogy találat érte az épületet. Először a négyéves kisfiút mentették ki, aztán 6, 7 és 11 éves testvéreit. Végül az édesapát is sikerült kihúzniuk. A legnehezebben az édesanyát tudták kiásni a betontörmelék alól, érte 15 percig küzdöttek. De ő is túlélte a légicsapást, bár a lába komolyan megsérült.

A ház maradéka egy órával később összeomlott. Omrán sokkos állapotban volt, csak hallgatott, és a testvéreit kereste. Amikor meglátta őket, látszott rajta, hogy kicsit megkönnyebbült. “Amikor végigsimiította a véres arcát, ránéztem a kezére, és sírtam. A jelenet annyira fájdalmas volt, hiába látunk sok ilyent” – mondja a fotós.

Aki a mentőhöz rohant a kisfiúval, attól félt, hogy komolyabb sérülése van. Szerencsére nem volt, csak kisebb sebeket találtak a fején. Mindez a szerdáról csütörtökre virradó éjjel történt. Az ellenzéki erők szerint akkor nyolcan haltak meg a légicsapásokban abban a kerületben, ahol Omrán is élt, köztük öt gyerek – írja az al-Arabiya televízió weboldala.

Az UNICEF adatai szerint 6 millió olyan gyermek van ma Szíriában, akinek az életére rányomja a bélyegét a háború. További 2,2 millió menekültként él a szomszédos országokban. Ők együtt a 18 év alatti szírek négyötödét teszik ki. És rettenetes dolgokon mennek keresztül. Sokan közülük gyakran sírva fakadnak, néhányan elfelejtenek beszélni vagy járni, képtelenek aludni, vagy ha mégis tudnak, akkor rémálmaik vannak, éjszaka bepisilnek.

“A gyerekek ki szeretnének menni, és játszani egy kicsit. De nem tudnak. Kiszaladnak, és pár perc után már rohannak is vissza, mert hallják a bombákat. És tudják, hogy az otthon sem biztonságos” – mondja a fotós, aki Omránról készítette a képet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez