Líbiai csúcs Párizs mellett, avagy megállítható-e a migránsok áramlása Európába?

Idén eddig legkevesebb 93 ezer migráns érkezett Líbiáról Itáliába, ahol egyre nagyobb problémát okoznak a bevándorlók. Macron francia elnök ezért líbiai csúcskonferenciát szervezett Párizs mellett, annak érdekében, hogy létrejöjjön valamiféle egységes líbiai állam, mely képes kezelni a migránsválságot. Kadhafi meggyilkolása óta teljes a káosz Líbiában, mely korábban brutális eszközökkel megfékezte a nincstelen afrikaiak ezreinek bevándorlását Európába.

Líbia két erős embere most Saint Cloudban találkozik Párizs mellett. Fajez al-Szarrazs miniszterelnök Tripoli ura és a külföld is őt ismeri el. Kalifa Haftar tábornok Bengázi ura és számíthat Szaúd-Arábia és az oroszok támogatására. Nem most találkoznak először: Abu Dhabiban már tárgyalóasztalhoz ültek májusban, de nem értek el eredményt.

Nemcsak arról van szó, hogy két dudás van egy csárdában, hanem arról is, hogy milyen legyen az egységes Líbia. A miniszterelnök azért élvezi az USA és az EU támogatását, mert világi rendszert akar választásokkal. Haftar tábornok viszont megállapodott egy szalafista szektával. Ennek következtében az általa elfoglalt területeken igyekeznek bevezetni a sariát. Az önkormányzatok választott vezetőit kirúgják és helyükre vallási elöljárók lépnek. Ráadásul Haftar tábornok valamiféle katonai diktatúrát akar bevezetni, miközben a miniszterelnök ragaszkodik a választott polgári vezetéshez. Ugyanakkor Haftar tábornok abban bízik, hogy Líbia többsége valamiféle erős iszlám államot akar, ezért népszavazást szeretne jövőre. Most a miniszterelnök is elfogadta ezt az elképzelést, annak ellenére, hogy erős a gyanú: a káoszba süllyedt országban aligha lehet jövőre tisztességes választásokat tartani.

Ilyen körülmények között tárgyal egymással Líbia két erős embere Párizs mellett, Macron francia elnök atyai felügyelete mellett. Az EU olyan Líbiát akar, mely világi elvek szerint működik és amely képes megakadályozni a nincstelen afrikai milliók bevándorlását. Ez a tétje a Párizs melletti tanácskozásnak, melynek a sikere korántsem vehető bizonyosra, de lépést jelenthet a migránsválság megoldásának irányában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez