A harcedzett Haftar tábornok elfoglalta Bengázit

A tábornok személyesen jelentette be, hogy csapatai “felszabadították” a várost a terroristák és ügynökeik zsarnoksága aló.

Líbia második legnagyobb városának elfoglalása hatalmas sikert jelent a Líbiai Nemzeti Hadsereg és annak vezetője, Khalifa Haftar tábornok számára, aki a katonai mellett komoly politikai ambíciókat is dédelget. A tábornok a helyi tévében jelentette be, hogy több hetes véres harc árán végre sikerült teljes mértékben ellenőrzésük alá vonni, ahogy ő fogalmazott, “felszabadítani” a várost a terroristák és ügynökeik zsarnoksága alól. Azt ígérte, hogy ezzel “új korszak” köszönt be Bengáziban, amely mostantól a biztonság, a béke és a megbékélés városa lesz.

Bengázi “felszabadítása” azonban megosztja az embereket. A városban sokan utcára vonultak, hogy üdvözöljék a tábornokot és katonáit, akik diadalittasan vonultak be. Mások azonban aggódva követik a fejleményeket és tekintenek a jövőbe. A 73 éves tábornokról ugyanis sokan úgy gondolják, hogy hataloméhes ember, aki autokrata politikai rendszert szeretne kiépíteni az országban. Khalifa Haftar ugyanis elutasítja az ország nemzetközileg elfogadott kormányát, a hatalomért pedig hajlandó minden olyan csoportosulás ellen harcba szállni, amely nem hajlandó támogatni őt. A tábornok legtöbbször az összes ellenfelét “terroristának” titulálja, hogy így szerezzen a nép körében támogatást az eltiprásukhoz.

Egy dolog azonban biztos: Khalifa Haftar tábornok harcedzett veterán, Kadhafi idején a hadsereg főparancsnoka is volt. Számos háborúban részt vett, komoly harctéri tapasztalatokkal rendelkezik. 1973-ban harcolt a Jom Kippuri háborúban is, majd 1978-87 között a csádiakkal folytatott határháborúkban. Líbia káoszba süllyedése során pedig több nagyobb csatában is részt vett, köztük a bregai és az ajdabiyai harcokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez