Kegyetlen mészárlás folyik Líbiában

Legalább 200 ember vesztette életét a legutóbbi fegyveres összecsapásokban Szurtban, Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor szülővárosában.

„Valódi mészárlás folyik jelenleg Szurtban” – mondta az AFP-nek Chibani Abuhamoud, Líbia franciaországi nagykövete, aki egyben arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be a vérontás megfékezése érdekében.

A fegyveres összecsapások még kedden robbantak ki Kadhafi szülővárosában, az Iszlám Államnak felesküdött dzsihádisták és helyi harcosok között. Szurt városának egyik magasrangú tisztviselője „valódi háborúként” jellemezte a városban zajló eseményeket, és elmondta, hogy kedd óta megállás nélkül folynak a harcok a szemben álló felek között. A várost ráadásul több légicsapás is érte azóta, hogy a harcok kirobbantak. Közben olyan hírek is napvilágot láttak, melyek szerint a nemzetközileg el nem ismert tripoli kormány offenzívát indított a város visszafoglalásáért.

Líbia franciaországi nagykövete, aki egyébként a nemzetközileg elismert líbiai kormány képviselője azt is elmondta, hogy a harcok azután robbantak ki, hogy a dzsihádisták meggyilkoltak egy helyi imámot, aki a rendkívül befolyásos Al-Farjan törzshöz tartozott. A nagykövet jelezte, hogy a gyilkosság elkövetése óta a radikálisok megállás nélkül ölik halomra az embereket. Házról-házra fésülik át a terepet, és könyörtelenül végeznek azokkal, akik nem az ő oldalukon álnak. A líbiai diplomata körülbelül 150-200 halottról számolt be. A halálos áldozatok pontos számát független forrásból azonban még nem sikerült megerősíteni.

Líbiában gyakorlatilag 2011 óta zajlik a polgárháború, miután Kadhafit megfosztották hatalmától és kegyetlen brutalitással kivégezték. Az ország azóta két részre szakadt, és két önállóan működő kormánnyal is rendelkezik, amelyek az összefogás helyet egymás ellen küzdenek. Emellett színreléptek a radikális vonalat követő különböző iszlámista fegyveres csoportok is, akik kihasználva a politikai zűrzavart, ellenőrzésük alá vonták az ország jelentős részét.

A jelenlegi erőviszonyokat nézve a a nemzetközileg elismert tobruki kormány van a legszorongatottabb helyzetben, képtelen önerőből rendet tenni az országban. A Líbiai Hajnal elnevezésű mérsékelt iszlámista milícia Tripoliban, Líbia hivatalos fővárosában rendelkezett be és alakított kormányt, de bármit is csinálnak, nemzetközileg senki sem fogadja el őket, és támogatást sem kapnak. A legerősebbek kétségtelenül az Iszlám Állammal szövetségre lépő milicisták, akik a térhóditás mellett kegyetlen mészárlásaikkal is felhívták magukra a figyelmet. Céljuk egy kőkemény Iszlám Állam létrehozása, ahol csak és kizárólag a sária elvei, illetve előírásai szerint kormányoznának. A valódi küzdelem azonban az olajkészletek feletti ellenőrzésért folyik. Líbia rendelkezik ugyanis a világ legjobb minőségű kőolajával, melynek piaci értéke is ennek megfelelőn a legmagasabb.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez