Vízhiány Rómában – nyolc órára elzárják a csapot

Péntektől drákói szigorral szabályozzák az olasz főváros vízellátását: néhány városrészben nyolc órán keresztül nem lesz víz naponta! Nincs kivétel: a kórházak és a tűzoltók sem kapnak vizet. Róma polgármesterasszonya tiltakozik, de vizet ő sem tud fakasztani.

Víz pedig nincsen. Egész Itália katasztrofális szárazsággal küzd. A Po folyó vízszintje ötven centiméterrel alacsonyabb, mint tavaly, pedig már az is negatív rekord volt. Ez nemcsak a vízellátás miatt hatalmas gond, de Itália szinte egész mezőgazdasága a Po vizéből él. A szakértők drasztikus terméscsökkenésre számítanak, hiszen öntözni nemigen lehet.

Rómát valamikor a vizek királynőjének nevezték, de akkor még nem volt több mint három millió lakosa, akik közül most 1,5 milliót érint a drasztikus korlátozás. A vízművek tehetetlen. A fogyasztók érdekvédelmi szervezete viszont rámutat: a víz 45%-a elszivárog és elcsöpög az ócska csőhálózat miatt!

Több mint harminc éve “elfelejtik” karbantartani Róma csőhálózatát. A közlekedési miniszter most változást ígért: csaknem 300 millió eurós gyorssegélyt kapnak a vízművek a korszerűsítésre, illetve a nagyobb hibák kijavítására. Csakhogy ebből nem lesz azonnal víz! Péntektől Róma másfél millió polgárának azzal kell számolnia, hogy naponta nyolc órán keresztül nem lesz víz. Az ókori Rómában a nyár legmelegebb két hónapjában a gazdagok vidékre költöztek, az államügyek álltak. Ezért adtak csak utólag nevet júliusnak és augusztusnak. Így lett a szeptember, a hetedik hónap a kilencedik a naptárban. Csakhogy a huszonegyedik században nem áll le az élet a nyári hőhullám idején sem. Így senki sem tudja, hogy mihez kezd Róma másfél millió polgára, ha péntektől nem jön víz a csapból…

Fotó: Négy folyó kútja, Róma / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez