Már egy póló miatt is letartóztatás jár Törökországban

A török hatóságok árgus szemmel figyelnek mindent és mindenkit az országban, még a pólókat is.

“HERO” – ez a szó állt annak a csaknem 30 embernek a pólóján, akiket a török rendőrök vittek be az elmúlt napokban. Az őrizetbe vételekre azután került sor, miután egy volt katonatiszt, Gökhan Güclü is ugyanilyen pólóban jelent meg a bírósági meghallgatásán. Güclüt azzal vádolják, hogy ő robbantotta ki a tavaly júliusi puccskísérletet Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök ellen – írja a BBC honlapja.

A napokban letartóztatottak szinte egytől-egyig egyetemi hallgatók voltak. Többségüket éppen akkor verték bilincsbe a rendőrök, amikor egyetemi vizsgájukra igyekeztek.

A “HERO” feliratú pólót egyébként bárki megvehette magának Törökországban, egy nagy ruházati üzletlánc árulta 15 török líráért (kb. 1100 forint). Az áruház a letartóztatások óta levette a polcairól ezt a ruhabarabot, melyet az internetről sem lehet már rendelni.

hero

A HERO felirattal ellátott pólók nem az angol jelentés miatt (hős) késztették a török hatóságokat a letartóztatásokra. A kormánypárti Sabah napilap tudni véli, hogy a felirat valójában egy mozaikszó, amit azt jelenti: “Szeretett vezetőnk (Imámunk) áldjon meg”.  A Sabah olvasata szerint a vezető csakis egy személyre, Erodgan elnök első számú ellenségére, Fethullah Gülenre utalhat, akit a kormány és az elnök a 2016-os puccskísérlet kitervelésével váldolnak. A napilap megjegyezte, hogy a gülenisták gyakran használtak ilyen és ehhez hasonló mozaikszavakat a kommunikációjuk során, ezzel is takargatva szándékaikat.

Fethullah Gülen mind a mai napig tagadja, hogy köze lett volna a puccshoz. A török kormány azonban a történtek után terroristának nyilvánította őt, Washingtontól pedig a kiadatását is kéri. Gülen mozgalmát és nemzetközi hálozatát betiltották az országban, szimpatizánsait pedig üldözik a török hatóságok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez