Elhunyt Redha Malek, Észak-Afrika egyik topdiplomatája

Az algériai diplomata kulcsszerepet játszott a franciákkal folytatott függetlenségi tárgyalásokban és a békemegállapodás megkötésében. Közvetített az 1979-80-as iráni túszdrámában is. Emellett hazájának miniszterelnöki, majd külügyminiszteri posztját is betöltötte, nagykövetként pedig több országban képviselte Algériát.

Redha Malek 86 évesen hunyt el, az ottani szokások szerint már örök nyugalomra is helyezték az El Alia nemzeti temetőben Algírban.

Az algériai politikus, diplomata halálával az ország elveszítette az utolsó olyan vezetőjét, aki aktív szerepet játszott a franciákkal folytatott szabadságharcot lezáró békemegállapodás megkötésében (1962-es eviáni egyezmény), illetve a függetlenségi tárgyalások sikeres lebonyolításában.

Redha Malek 1931. december 21-én született Francia Algériában, Batnában. 1957 és 1962 között az algériai Nemzeti Felszabadító Front (FNL) újságának, az El Moudjahidnak a szerkesztője volt. A függetlenség elnyerése után nagyköveti kinevezést kapott, először Jugoszláviában, majd Franciaországban, a Szovjetunióban, az Amerikai Egyesült Államokban, végül Nagy-Britanniában képviselte Algériát.

Londoni kiküldetésével egyidejűleg hazájának információs és kulturális ügyekért felelős minszteri posztját is betöltötte. 1993-ban hét hónapig külügyminiszter  volt, ezt követően majdnem egy évig kormányfőként is tevékenykedett. 1995-ben létrehozta saját pártját, a Nemzeti Republikánus Szövetséget, amely ma ellenzéki pártként van jelen az algériai parlamentben. Szekuláris és erősen anti-iszlamista állaspontot képvisel mind a mai napig.

 Malek rendkívül sikeres diplomataként kifejezetten jó tágyalóképességgel rendelkezett. Több észak-afrikai és közel-keleti válság rendezésében aktív közvetítői szerepet játszott, köztük az 1979-80-as iráni túszdrámában. Egyik legnagyobb sikerének az IMF-el folytatot tárgyalások tekinthetők: sikerült elérnie, hogy az IMF elengedje Algéria adóságának egy részét, miután az észak-afrikai ország elfogadta és működésbe is hozta a Valutaalap reformcsomagját.

Aktív politikai, diplomáciai karrierje során, majd visszavonulása után Redha Malek több könyvet és publikációt is írt, elsősorban Algéria és az észak-afrikai térség helyzetéről, az állam és a vallás különválasztásának fontosságáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez