Tunézia bezárta a kiskaput a nemi erőszakot elkövetők előtt

Nagyon fontos törvényt hoztak meg a nők érdekében Tunéziában. A jogszabály nemcsak védelmet, de igazságot is szolgáltat számukra.

Az új törvény elfogadásával gyakorlatilag bezárult az a kiskapu a nemi erőszak elkövetői előtt Tunéziában, amelyel korábban megúszhatták a felelőségre vonásukat. A szerdán elfogadott és életbe léptetett törvény ugyanis automatikusan hatályon kívül helyezte azt az ősrégi cikkelyt a törvénykönyvben, amely felmentette az elkövetőt a felelősségre vonástól, ha feleségül vette áldozatát. Sajnos ez a lehetőség bevett szokás számos közel-keleti országban és a tágabb értelemben vett iszlám világban, ahol nem egyszer fordult már elő, hogy az elkövetőket következmények nélkül futni hagyták.

Emberi jogi szervezetek üdvözölték az új tunéziai törvényt. A Human Rights Watch női ügyekkel foglalkozó közel-keleti kutatója, Rothan Begum úgy véli, hogy Tunézia a mostani intézkedéssel üzenetet küldött az egész régiónak. Szerinte az eddigi törvény a múlt egy maradványa volt, amit a Közel-Keletnek és Észak-Afrikának már jó ideje a háta mögött kellett volna hagynia.

Jordániában egyébként hamarosan a parlament elé viszik egy hasonló törvény megszavazását. Bahrein és Libanon is ilyen jogszabály bevezetését helyezte kilátásba. Libanonban egyébként áprilisban ember jogi aktivisták országszerte komoly kampányt is folytattak, hogy felhívják a figyelmet erre a súlyos problémára.

Tunézia azonban nem az első arab ország, ahol már megtették ezt a lépést a nők védelme érdekében. Egyiptom még 1999-ben törölte el a régimódi törvényt, Marokkó pedig 2014-ben járt el hasonlóképpen, miután egy 16 éves lány öngyilkosságot követett el, egy 15 éves lány pedig öngyilkosságot kísérelt meg, amiért kényszerből össze kellett házasodnia az őt megerőszakoló férfival.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez