Ilyen migránsegyezményt kell kötnie Európának Nyugat-Afrikával – szakértő

Az EU-nak éppen olyan migránsegyezményt kell kötnie Nyugat-Afrikával mint amilyet Angela Merkel fogadtatott el Törökországgal. Ezt mondja az a szakértő, aki döntő szerepet játszott a Merkel-Erdogan egyezmény előkészítésében.

Gerald Knaus a Politico című lapnak arról beszélt, hogy az Itáliába érkező migránsok több mint fele hat nyugat-afrikai államból jön. Ezeket – éppúgy, mint Törökországot – érdekeltté kell tenni a migránsinvázió megállításában. Az EU már tett egy ilyen lépést, amikor 610 millió eurót ajánlott Nigernek, Afrika egyik legszegényebb országának, ha megfékezi a migrációt. Jelenleg Nigériából, Afrika legnépesebb államából érkezik a legtöbb migráns Itáliába Líbián keresztül.

Macron francia elnök Líbiában akarja megállítani a migrációt. E célból fogadta Líbia két erős emberét, majd bejelentette: hamarosan hotspotokat hoznak létre Líbia területén. Csakhogy ki garantálja ezeknek a migránsközpontoknak a biztonságát Líbiában, ahol 2011 óta teljes a káosz?

A német szakértő pragmatikusabb. Nem hiszi azt, hogy gyorsan újra lehetne teremteni a líbiai államot. A migrációt viszont ott akarja megállítani, ahonnan az elindul: Nyugat-Afrikában. A szakértő pontosan tudja: az afrikai migránsok döntő többsége a nyomor elől menekül Európába. Vagyis nem politikai menekült. De ha eljut Itáliába, akkor nyert ügye van, mert kiutasításra szinte sosem kerül sor. Látszólag ez olasz probléma, de valójában az egész EU érintett, hiszen a migránsok a gazdag országokat célozzák meg: Németországot, Skandináviát, Hollandiát. Épp ezért a német szakértő elsősorban ezeknek a kormányoknak az embereivel egyeztet a nyugat-afrikai migránsegyezményről. Mi lenne szerinte az ideális megoldás?

Ha az EU megbízna egy magas rangú politikust, mint amilyen Angela Merkel volt a török migránsegyezmény ügyében, hogy egy zsák pénzzel keresse fel a nyugat-afrikai államokat és kössön velük szerződést. Pénz ellenében vállalják a migráció lefékezését. Törökország esetében ez a módszer működött – hangsúlyozza a szakértő, aki segített összehozni ezt a migránsegyezményt, melyet tavaly írtak alá Törökországgal. Azóta drámai módon romlott az EU és Ankara viszonya. De a migránsegyezményt mindkét fél betartja. Miért? Mert az érdekükben áll – hangsúlyozza a német szakértő, aki azt javasolja: az EU kössön migránsegyezményt a nyugat-afrikai államokkal, hogy így fékezzék meg az afrikai migránsok tömeges beáramlását Líbián keresztül Olaszországba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez