Líbia kemény legénye odacsapna az olasz hadihajóknak

Haftar tábornok szerint az olasz haditengerészet hajóinak nincs keresnivalójuk Líbia felségvizein, ezért akár erővel fordítaná őket vissza. Az olasz parlament szerdán döntött arról, hogy két hadihajót küldenek Líbához, hogy megfékezzék a migránsáradatot a Földközi-tengeren – írja a BBC.

Az olasz kormány azzal indokolta döntését, hogy így segíti a líbai parti őrség munkáját az embercsempészek elfogásában és a migránsáradat megfékezésében. Olaszország ugyanis nem bírja már fogadni az a rengeteg embert, akik csónakokkal vágnak neki a Földközi-tengernek, hogy elérjék a legközelebbi, olasz fennhatóság alá tartozó szigetet. Róma ezért küldene két hadihajót a líbiai partok közelébe. Az olasz parlament döntését azonban nem mindenki fogadta jó szívvel.

Különösen Haftar tábornok kelt ki magából, aki szerint az olaszoknak hátsó szándékaik vannak. A Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetője ugyanis úgy véli, hogy az olaszok valójában illegális bevándorlók tízezereit szeretnék Líbiába “exportálni”, aminek rendkívül veszélyes következményei lehetnek az ország biztonságára, gazdaságára és társadalmi békéjére. A tábornok ezért megfenyegette az olaszokat, hogy kész akár erőt is alkalmazni a hadihajók visszafordítása érdekében.  Ehhez pedig már a parancsot is kiadta négy olyan líbiai város haditengerészeti támaszpontjának, amelyek a csapatai ellenőrzése alatt állnak.

Emberi jogi szervezetek is aggodalmaiknak adtak hangot az olasz intézkedések miatt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tengeren visszafordított migránsokat Líbiában nagy valószínűséggel nem látják szívesen, ezáltal még inkább kiszolgálatottá válhatnak az embercsempészeknek és a líbiai hatóságoknak, akik amúgy sem bánnak kesztyűs kézzel velük.

Egyedül Líbia nemzetközileg elfogadott és az ENSZ által is támogatott kormánya hajlandó együttmüködni az olaszokkal.

Az ENSZ adatai szerint az idén több mint 94 ezer menekült és migráns kelt át a Földközi-tengeren, hogy elérjék az olasz partokat. Több mint 2370-en meghaltak az út során.

Az olaszok egyébként azért is szeretnének a líbiai vízeken jelen lenni, mert akkor legálisan visszaküldhetik a migránsokat Líbiába. Ha viszont nemzetközi vizeken tartóztatják fel őket, akkor teljesen más a helyzet, nekik kell a gondjukat viselniük.

Líbia jelenleg két részre szakadt. Az országi nyugati részét az ENSZ és a nemzetközileg elfogadott líbiai kormány irányítja Triploiból, míg a keleti országrészt Haftar tábornok, Kadhafi egykori katonája tartja az ellenőrzése alatt, az általa verbuvált hadsereggel. A tábornok korábban többször is kijelentette, hogy magát képzeli el Líbia vezetőjének, elutasítva a Tripoliban működő kormány bármilyen intézkedését. A líbiai helyzet tehát korántsem egyszerű, Haftar tábornoknak ugyanis komoly katonai ereje van, nemrég Bengázit is sikerült elfoglalnia. A tripoli kormánynak főleg diplomáciai eszközei vannak, mig katonailag csupán néhány fegyveres milícia segítségére támaszkodhat. A minap külön-külön tárgyalt a francia államfővel a két líbiai vezető Párizs mellett, Saint Cloudban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez