Megállapodás Líbiáról a francia elnök közvetítésével

Külön-külön tárgyalt a francia államfővel Líbia miniszterelnöke és a keleti országrész ura Párizs mellett, Saint Cloudban. Fajez el-Szarrazs miniszterelnök, akit a nemzetközi közvélemény elismer, tulajdonképpen csak a fővárosban, Tripoliban gyakorolja hatalmát. Vidéken teljes az anarchia. A keleti országrészben Kalifa Haftar tábornok ragadta magához a hatalmat.

Itt, Bengáziban kezdődött meg a lázadás Kadhafi 42 éves diktatúrájával szemben 2011-ben. A diktátort meggyilkolták és azóta teljes a káosz. Megnőtt a terrorfenyegetés és folyamatosan áradnak a migránsok Afrikából Európába Líbián keresztül. Idén eddig legkevesebb 93 ezren érkeztek közülük Itáliába, ahol már nemigen tudnak mit kezdeni velük. Minthogy a migránsinvázió egész Európát fenyegeti, ezért Macron francia elnök prioritásnak tekinti a líbiai válság megoldását.

Miben állapodott meg Líbia két erős embere? Arab nyelven ismertették a megállapodást, és ez nem könnyítette meg a francia újságírók dolgát. Annyi azért kiderült: a két fél fegyverszünetet kötött. Nem harcolnak egymás ellen, viszont továbbra is küzdenek az iszlamista terrorizmus ellen. Kérdés persze, hogy ki mit tekint annak. Haftar tábornok ugyanis lepaktált egy szalafista szektával, és ennek eredményeképp furcsa rendszert vezetett be az általa ellenőrzött területeken. A választott polgári tisztségviselőket kirúgják és a helyüket vallási elöljárók és katonatisztek foglalják el. Emiatt eddig Haftar tábornokot elfogadhatatlan figurának tekintették Franciaországban és az EU-ban. Franciaország külügyminisztere, aki nemrég még hadügyminiszter volt, meggyőzte Macron elnököt: pragmatikus politikát kell folytatni, mert különben sose oldják meg a válságot. Így aztán a két erős ember megállapodott abban, hogy választásokat tartanak Líbiában, amint ez lehetséges lesz.

Macron elnök bátor döntésnek nevezte a két líbiai vezető megállapodását. Nem is nagyon titkolta: mérsékelten izgatja, hogy Líbiában milyen állam lesz, de az viszont nagyon is érdekli, hogy ez az állam akadályozza meg a migránsok áradását Európa felé. Kadhafi ezt annak idején a maga brutális módján megtette. Franciaország és Európa most valami hasonlót vár el a líbiai vezetőktől, akik megállapodtak Párizs mellett, hogy megpróbálják újra létrehozni az államot Líbiában, ahol a diktátor 2011-es halála óta a káosz az úr.

Fotó: Tripoli üzleti negyed / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez