Migránsok százait mentették meg Líbia partjainál

Mintegy hatszáz embert mentettek ki a Földközi-tengerből Líbia felségvizein az olasz parti őrség irányításával az elmúlt huszonnégy órában – közölte az olasz parti őrség parancsnoksága.

Egy 121 embert szállító gumicsónaknak egy olasz hadihajó sietett a segítségére, amely a “Biztos tenger” elnevezésű olasz katonai misszióban ellenőrzi a líbiai partokat.

További négy, migránsokat szállító hajó utasait az EunavforMed európai katonai műveletben szolgáló spanyol és német hajók mentették ki a nyílt tengeren bajba jutott vízi járművekről.  A migránsokkal teli csónakok és hajók mindannyian Líbiából indultak útnak Dél-Olaszország felé, de alig értek a nyílt tengerre, vészjelzést adtak le.

A migránsok egy része pénteken érkezik meg a dél-olaszországi kikötőkbe, ahol regisztrálni fogják őket.

Ezzel egy időben a szicíliai Trapaniba megérkezett az a 245 fős csoport, amelynek tagjait a péntekre virradóan mentették ki a Szicíliai-szorosban. Többségük az afrikai Elefántcsontpartról, Nigériából, Ghánából és Guineából indult el először Líbia, majd innen Olaszország felé. Az idei évben január és március között majdnem húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, majdnem kizárólag Líbiából és Egyiptomból, majdnem kétszer annyian mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A migránsok majdnem kivétel nélkül afrikaiak.

A Földközi-tengeren uralkodó rendkívül jó idő is segíti a tengeren való átkelést, de a létszámnövekedést az olasz hatóságok elsősorban a líbiai politikai helyzettel magyarázzák. Az emberkereskedők ugyanis folyamatosan indítják útnak a migránsok csoportjait attól tartva, hogy a líbiai nemzeti egységkormány megalakulását követően előbb-utóbb stabilizálódhat az ország helyzete, vagy egy esetleges nemzetközi katonai fellépés megakadályozhatja az átkelést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez