Megállapodna a migránsok hazatéréséről Törökország

Törökország kész megállapodást aláírni az illegális bevándorlók származási országával arról, hogy fogadják vissza területükön ezeket az embereket – jelentette be szerdán az ankarai külügyminisztérium.

Törökország 14 ilyen állammal szeretne megállapodni – mondta el a sajtónak heti szokásos tájékoztatóján Tanju Bilgic szóvivő, de nem nevezte meg ezeket az országokat. Görögország kedden visszaküldött Törökországba mintegy 150 – többségében marokkói, tunéziai és algériai – migránst egy 2002-ben kötött “visszafogadási megállapodás” alapján.

Bilgic szerint a migránsok áradata “jelentősen csökkent” az év kezdete óta, és azt mondta, hogy országa 24 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel, és elfogott 93 embercsempészt a január 1. és február 15. közötti időszakban.

Törökország tavaly novemberben az Európai Unióval kötött megállapodásban vállalta, hogy lelassítja az Égei-tengeren át Görögországba, és rajta keresztül az unióba tartó migránsok áradatát cserében 3 milliárd euróért és a csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért. Brüsszel szerint azonban késik a megállapodás hatásának érvényesülése, mert Törökország nem tesz eleget a végrehajtására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez