Önkéntes mentőápolókat képez a Magyar Afrika Társaság

A Magyar Afrika Társaság (AHU) több mint tíz éve küld orvosi és humanitárius missziókat Afrikába – a 16. csapat a jövő héten indul Ugandába. Az utóbbi években a Társaság kiterjesztette tevékenységét, így Magyarországon és a környező országok magyarlakta részein is segít.

Ennek a folyamatnak a része a hamarosan induló önkéntes mentőápolói képzés.A kurzus vezetője, Gáspár Attila mentőtiszt most találkozott először a jelentkezőkkel és megbeszélték a tanfolyam menetrendjét.

Gáspár Attila.
Gáspár Attila.

A több lépcsős képzés első szintje az ingyenes X-BLS (kiterjesztett eszköz nélküli újraélesztés) képesítés megszerzése lesz. Az elméleti órákat a hónap végén tartják a XVIII. kerületi Csontváry Általános Iskolában. Gáspár Attila elmondta: a helyszín kicsit messze van a városközponttól, de a technikai feltételei kiválóak. A gyakorlati képzés szeptember 2-án lesz, egy egész napos program keretében. Akik a tanfolyam elvégzése után kedvet kapnak további tanulásra, jelentkezhetnek a nyolchónapos mentőápolói tanfolyamra.

A most induló X-BLS tanfolyam optimális létszáma 12 fő, még fogadnak el jelentkezést. A mostani megbeszélésen ott volt Várkonyi Renáta és Csákó Tamás is. Ők háromszor jártak már együtt Afrikában. Először Dél-Afrikában állatmentő program keretében az orrszarvúakkal ismerkedtek, aztán hátizsákos turisták voltak Ugandában és hasonló módon jutottak el Malawiba. Ez utóbbi útjukon az AHU segített neki a vízum megszerzésében és az utazás megszervezésében.

Csákó Tamás.
Csákó Tamás.

Akik elvégzik az AHU mentőápoló képzéseit, azok a társaság mentőautóján vehetnek részt valódi bevetéseken. Egy esetkocsi már megvan és hamarosan lesz egy szociális mentőjük is. Mivel ahhoz, hogy az Országos Mentőszolgálatnak (a tervek szerint hétfőnként) be tudjanak segíteni, nem elég egy mentő, az Aranylélek és Aranyszív mentőszolgálattal működnek majd együtt. A téli hónapokban a tervek szerint a szociális mentővel Magyarországon fognak hajléktalanokat segíteni, Erdélyben és Kárpátalján pedig szűréseket végeznek.

Az AHU a közeljövőben még további X-BLS képzéseket tervez.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez