Bebetonozná magát az elnök Mauritániában

Feszült körülmények között tartottak népszavazást Mauritániában, amelyet komoly kormányellenes tüntetések előztek meg. Az ellenzéki erők szerint Abdel Aziz elnök saját hatalmát szeretné bebiztosítani, ezért ők bojkottálták a szavazást.

A népszavazást szombaton tartották meg a nyugat-afrikai országban, szigorú biztonsági intézkedések mellett. A választási bizottság által nyilvánosságra hozott eredmények alapján a szavazók 85 százaléka támogatta az elnök javaslatát a szenátus eltörlésére és a jelenleg használatban lévő nemzeti lobogó leváltását. A részvételről csupán annyit tudni, hogy a szavazásra jogosultak kicsivel több mint a fele járult az urnák elé – írja a Reuters. Mauritánia lakossága alig több mint 4 milliós.

A fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően a voksolás rendbontások nélkül folyt. Egy héttel előtte viszont komoly kormányellenes tüntetések voltak a fővárosban, Nouakchottban. Az ellenzéki pártok által szervezett megmozdulásokat azonban a rendőrök rendre szétverték. A szavazás napján pedig esélyt sem hagytak az ellenzéki erőknek, hogy szervezkedni tudjanak.

Az ellenzéki pártok elsősorban azért bojkoltálták a népszavazást, mert szerintük Abdel Aziz elnök valójában arra készül, hogy eltöröljön minden olyan intézkedést, amely korlátozná hatalmát és megakadályozná az újraválasztását. Az ország jelenlegi alkotmánya ugyanis két ötéves ciklusban korlátozza az elnöki terminusok számát. Abdel Aziz elnök pedig éppen a második ciklusát tölti, amely hivatalosan 2019-ben jár le. Az ellenzék éppen ezért úgy véli, hogy a szenátus felszámolása az első lépés az elnök tervének megvalósításához.

Abdel Aziz elnök egyébként még egyetlen egy szóval sem tett említést a jövőjéről. A szenátus megszüntetését azzal indokolta, hogy a testület “haszontalan” és fenntartása túl sok pénzbe kerül, míg felszámolása csak javítana a kormányzás minőségén.

Abdel Aziz egyébként a Száhel-övezet országainak egyik legmeghatározóbb vezetője. A neve először 2005-ben tűnt fel, amikor aktív szerepet játszott Maauya Ould Sidi’Ahmed Taya elnök hatalmának megdöntésében. 2008-ban egy újabb puccsot hajtott végre Mauritániában, akkor Sidi Ould Cheikh Abdallahit kergette el az elnöki székből. Ezt követően vette át az ország irányítását. 2009-ben választás útján legitimálta hatalmát, 2014-ben pedig újraválasztatta magát. 2014-ben két évre az Afrikai Unió elnökévé is megválasztották. Aktív szerepet játszik a terrorizmus, illetve a radikális iszlamizmus visszaszorításában, ezért a nyugati hatalmak egyik legfontosabb szövetségesének számít a térségben.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez