A hollandok most keresztbetehetnek Ukrajnának

Népszavazást rendeznek ma Hollandiában az Európai Unió és Ukrajna közti társulási szerződésről. A szerződést az unió 27 tagállama már jóváhagyta, de Hollandiában civil kezdeményezésre népszavazást rendeznek róla, ahol az előrejelzések szerint a “nemek” győznek.

Úgy tűnhetett, hogy Ukrajna és az Európai Unió társulási szerződése lefutott ügy, mivel a 28 uniós tagállam közül 27 már jóváhagyta az EU-val kötött társulási és szabadkereskedelmi egyezményt, ami miatt 2014-ben elűzték Viktor Janukovics Moszkva-barát államfőt, és új, Európa-barát kormány alakult Kijevben. Hollandiában azonban a szélsőjobboldal és egyes civil szervezetek népszavazást harcoltak ki az ügyben, amelyet ma tartanak – írja az Index.hu.

Nem ügydöntő népszavazásról van szó, mégis súlyos következményei lehetnek, ha a nemek győznek Hollandiában. A kezdeményezők egyrészt azt lovagolják meg, hogy ha megadják Ukrajnának a vízummentességet, akkor a szegény, polgárháborús helyzetben lévő országból sokan özönlenek be az Európai Unió területére. Más szervezetek, például az Állatok Pártja azt kifogásolja, hogy az ukrán nagyüzemi állattartó telepeken Nyugat-Európában már betiltott módon tartanak állatokat, mellesleg, ezzel jóval olcsóbban tudnak állati termékeket előállítani.

Figyelemre méltó, hogy éppen Hollandia az EU soros elnöke. Ugyanakkor Mark Rutte holland miniszterelnök – vélhetőleg saját népszerűsége megőrzése érdekében -, a nemeket támogatja. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azonban aggódik. Európa egységét félti, és úgy véli: egy ilyen népszavazás eredményét akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni, ha az nem ügydöntő.

Ráadásul rárepültek az ügyre olyan politikusok, mint az angol euroszkeptikus UKIP párt elnöke, Nigel Farage, aki személyesen ment el kampányolni Hollandiába. Hollandiában a szerződés ellen érvelnek a nemrég napvilágra került offshore-botrány híreivel is, hiszen abban vastagon érintett Petro Porosenko, a nyugat-barát ukrán elnök is. Ha a hollandok kikosarazzák Ukrajnát, ez jelzés lehet Moldova és Grúzia számára, amelyek szintén közelednek az Európai Unióhoz.

(Forrás:nol.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez