Négy magyar nő gyógyít Afrikában – újabb orvosi missziót indított útjára az AHU

Ezúttal három doktornő és egy szakápoló indult útnak Ugandába. Egy hónapig maradnak. Az övéké a Magyar Afrika Társaság 16. orvosi missziója.

A tavaszi malawi műtős misszió után ma délután egyhónapos gyógyító küldetésre indultak a Magyar Afrika Társaság (AHU) önkéntes orvosai Ugandába. A csapatban ott van Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos, akinek ez már a hatodik missziója – gyógyított például Kongóban, Ugandában, Maliban. Csupa olyan helyen, ahol nagy az orvoshiány és a legalapvetőbb dolgok sincsenek:  vezetékes víz, áram, gáz, internet, rádió, tévé, út, nyilvántartás, oltási fegyelem. Ahogy a globoportnak mesélte, ilyen helyen nagyon nehéz szembesülni azzal, hogy az ember mennyire tehetetlen. Mert nincs eszköz, CT, MR, labor sem, csak a beteg az őserdő közepén. Meg ők, hátizsákjukban a rendelővel. Őt hát Afrika már 2010 óta visszavárja, az első missziós orvosi munka a kongói menekülttáborban meghatározta további életét. De most is tele van várakozással, milyen új kihívások várnak rájuk.  2013-ban járt már Ugandában, Hoima város környékén. “Annyi feladat, tengernyi ellátatlan beteg vár ránk, ismert és csak tankönyvben látott betegség , hogy nincs az embernek ideje gondolkozni azon miért is jött, miért választotta a kegyetlen körülményeket, a diagnosztikus hátteret, minden infrastruktúrát nélkülöző eldugott helyeken a gyógyítást.

Dr. Jakkel Anna
Dr. Jakkel Anna

Dr. Jakkel Annával tart most Dr. Magyar Katalin veszprémi gyermekorvos is, aki azért csatlakozott a csapathoz, mert szívügye a gyermekek ellátása, kezelése, amelyhez az orvosi misszióban való részvétel kitűnő lehetőséget kínál. Kihívás lehet szerinte a megszokott, hétköznapi vizsgáló módszerek nélkül felállítani egy diagnózist. Ugyan a terápiás lehetőségek korlátozottak számunkra, de bízik benne, hogy sok száz betegen tudnak segíteni, és a trópusokon szerezhető szakmai tapasztalatokat itthon is tudja majd kamatoztatni. És szeretne feltankolni az afrikai kultúrából, az ottani emberek értékrendjéből, mindig pozitív hozzáállásából is.

Dr. Magyar Katalin
Dr. Magyar Katalin

Dr. Bartha Csilla-Katalin erdélyi: a marosvásárhelyi megyei sürgősségi klinika sebész rezidense. Teljes odaszánással és nagy lendülettel indul élete első ilyen jellegű missziójába. Reméli, hogy Mbale, ahol gyógyítani fognak, az úttörője lesz önkéntes orvosi szolgálatainak. Mint mondja, kíváncsian vonzza egy új kontinens felfedezése, új kultúra megismerése, az ott élő emberek szükségeinek felismerése és annak betöltése. Vágyik arra, hogy a misszió számára ne csak egy hónapnyi szolgálat, jó tapasztalat legyen, hanem hosszú távon is folytatódjon.

Dr. Bartha Csilla Katalin
Dr. Bartha Csilla Katalin

A misszió negyedik tagja Lengyel Ingrid intenzív és felnőtt szakápoló, aki már 30 évet töltött el a segítő szakmában és jelenleg a budapesti Semmelweis Egyetem végzős PhD kutató doktorandusza. Sokszor vett részt különböző civil szervezetek segítő akcióiban, majd a Magyar Afrika Társasághoz való csatlakozása után a körmendi és bicskei menekülttáborokban is egészségügyi segítő tevékenységet végzett. Az elmúlt években négy alkalommal volt Európán kívüli önkéntes munkán – úgy gondolja, a világ távolabbi pontján is szükség lehet a segítségére. Ezért jelentkezett a misszióra, és, mint mondja, az égiek támogatásával útnak is indulhatott. Hiszi, hogy a mozgalmas mindennapokban meg kell ismerni más kultúrákat is, számot kell vetni életmódunkról és az élethez való viszonyunkról, és időről időre át kell értékelnünk mindazt, ami körül vesz bennünket. Ehhez keresett olyan helyet a világban, ahol az idő megállhat, a segítség megmaradhat és olyan emberekkel, életekkel ismerkedhet meg, amilyenekkel máshol talán soha.

Lengyel Ingrid
Lengyel Ingrid

Munkájukat Könczöl Zsófia és Kiss Kamilla, az AHU koordinátorai és az AHU partnerszervezete, a kampalai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) segíti.

Kiss Kamilla
Kiss Kamilla
Könczöl Zsófi
Könczöl Zsófi

A csapat tagjai Uganda különböző részein fognak gyógyítani. Felvilágosító előadásokat is tartanak a helyieknek, hisz a vidéki Ugandában az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony.

Reptéri sajtótájékoztató az indulás előtt.
Reptéri sajtótájékoztató az indulás előtt.

A Magyar Afrika Társaság 2009 óta folyamatosan indít orvosi misszióikat a fekete kontinensre. Már több mint három tucat magyar orvos és egészségügyi szakember látott el csaknem 40 000 beteget. Gyógyítottak dzsungelben, iskolában, szabad ég alatt és börtönben, kezeltek maláriát, rég eltört csontot, AIDS-et, lyukas szívet, gennyes sebeket, vezettek le komplikált szüléseket és kezeltek nálunk már ismeretlen nyavalyákat. Olyan pácienseknek, akik életükben először láttak orvost, és többször talán nem is fognak.

dscf0346

Az AHU 16. orvosi missziójának munkájáról a globoport rendszeresen beszámol majd.

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 45 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez