Vita a génkezelt lazacról Kanadában

Négy és fél tonna génkezelt lazacot adtunk el az év eleje óta – büszkélkedett az AquaBounty Technologies főnöke sajtóértekezletén. A környezetvédők háborognak, mert szerintük veszélyes lehet az egészségre a génkezelt lazac, de ezt nem közlik az eladók a vásárlókkal.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: ő maga is szívesen eszik a génkezelt lazacból. Igaz, hogy Kanada az első ország a világon, mely engedélyezte, hogy a szupermarketben is árusíthassanak génkezelt állati húst, de ugyanakkor a polcok tele vannak génkezelt növényekkel. Ezeket évtizedek óta fogyasztják Észak-Amerikában és az orvosok nem mutattak ki negatív hatásokat. Kanadában a törvények szerint csak akkor kell jelezni, hogy egy élelmiszer problematikus lehet az egészségre, ha orvosilag ez igazolt.

Így az AquaBounty Technologies vígan nyomul előre a génkezelt lazaccal, melyre egyre több a megrendelő. Ugyanis a génkezelt lazac olcsóbb. Miért? Mert az atlanti lazac genetikai kódját módosítják a csendes óceáni lazac növekedési hormonjával. Ily módon a lazac már 16-18 hónap alatt elérheti a felnőtt kort, míg normális körülmények között ez 30 hónapot vesz igénybe. Táplálékigénye emiatt 75%-kal kisebb. Még egy előnye van – mutatott rá az amerikai cég főnöke. Ez pedig az, hogy a génkezelt halakat Kanada területén táplálják, míg korábban Panamában voltak a nagy lazac-halastavak. Így a hazai munkaerő piac is profitálhat a génkezelt lazac előretöréséből. A környezetvédők Kanadában ennek ellenére nem adják fel. Azért küzdenek, hogy az eladók jelezzék: itt génkezelt lazacról van szó! Aztán mindenki eldöntheti maga: akar-e génkezelt lazacot fogyasztani vagy sem.

Fotó: Pixabay

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez