Támadás szamurájkarddal az elnöki palota ellen

A kormányőrség egyik tagját megsebesítette egy elszánt férfi, aki szamurájkarddal kívánta tiszteletét tenni az elnökasszonynál Tajvanon. Caj Jing-ven elnökasszony Tajvan függetlenségének a híve. Peking viszont azon az állásponton van, hogy Tajvan Kína része, de átmenetileg a saját útját járja.

1949-ben Tajvan szigetére vonultak vissza azok a jobboldali csapatok, melyek katasztrófális vereséget szenvedtek a kommunistáktól a polgárháborúban a Mennyei Birodalomban. Azóta Tajvan az USA katonai támogatásával önállóan fejlődik. Donald Trump és a tajvani elnökasszony alaposan feldühítette Pekinget, amikor telefonon beszélt egymással, még mielőtt az USA elnöke beköltözött volna a Fehér Házba. Aztán persze Trump fogadta Hszi Csin-ping elnököt floridai nyaralójában, és elismerte az egy Kína elvet, melyet elsőként Richard Nixon fogadott el, amikor 1972-ben Pekingben tárgyalt Mao elnökkel.

A szamurájkardos támadó ugyanezt az alapelvet akarta elismertetni Tajvan elnökasszonyával. Hátizsákjában egy kínai nemzeti lobogót találtak, bár a támadó maga tajvani. Egy kalapáccsal betörte a történeti múzeum egyik tárlóját és elemelte az egyik kiállított szamurájkardot. Tajvan korábban Japán gyarmatbirodalmának része volt, innen a szamurájkard a múzeumban. A szamurájkardos támadó megsebesítette a kormányőrség egyik tagját, de végül őt is legyűrték. Mindketten kórházba kerültek. A támadót elmevizsgálatnak is alávetik, hiszen egy szamurájkardos támadás az elnöki palota ellen manapság nem tartozik a teljesen hétköznapi tettek közé Tajvanon sem…

Fotó: a tajpeji elnöki palota / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez