Pusztító légicsapás Szíriában

A jelentés szerint a támadás során több mint 200 fegyveressel végeztek, és 16 páncélozott járművet pusztítottak el.

Több százan meghaltak az északnyugat-szíriai Idlíb városát elfoglaló ellenzéki fegyveres csoportok tagjai közül azokban a légi és tüzérségi csapásokban, amelyeket a szíriai kormányerők mértek a városra – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség hétfőn.
A jelentés szerint a támadás során több mint 200 fegyveressel végeztek, és 16 páncélozott járművet pusztítottak el. A török-szíriai határtól 30 kilométerre fekvő, stratégiailag fontos Idlíben kívül még 22 környékbeli települést vettek tűz alá.

Az an-Nuszra Front szélsőséges iszlamista szervezet a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőivel folytatott, négy napig tartó összecsapások után március 28-án foglalta el Idlíbet. A SANA szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő an-Nuszrának, ahogy több más fegyveres csoportnak is az a célja Szíria északnyugati területein, hogy saját iszlám emirátust hozzon létre.

A Firat hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy az an-Nuszra Front tagjai a többségében kurdok lakta Afrin városból Damaszkuszba tartó autóbuszokat tartóztattak fel, és a rajtuk utazók közül 300 kurdot foglyul ejtettek, szintén Idlíb tartományban. A nőket és a gyerekeket elengedték.

Ugyancsak hétfőn Moszkvában megkezdődött a Szíria-közi egyeztetések második fordulója, amelyben a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzéki erők képviselői vesznek részt. Az első fordulót januárban tartották, és körvonalazták az úgynevezett moszkvai alapelveket. Ezek közé tartozik a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és területi egységének megőrzésére, továbbá a terrorizmus minden formájával szembeni fellépésre, bármely külföldi fegyveres erő jelenlétének kizárására, illetve a Golán-fennsík izraeli megszállásának megszüntetésére vonatkozó követelés.

A konferencia résztvevői továbbra is a 2012. június 30-án elfogadott genfi nyilatkozatot tekintik alapnak a négy éve tartó szíriai belháborús válság rendezéséhez. A most kezdett tárgyalások csütörtökig tartanak.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez