Mit üzent a finnországi késeléssel az Iszlám Állam?

Turku városában egy 18 éves arab fiatalember késsel támadt a járókelőkre: ketten meghaltak és nyolcan megsebesültek. A tettest, aki maga is megsérült, elfogták. Kezdetben csak gyilkossággal gyanúsította őt a finn rendőrség, de a kihallgatás során kiderült: a 18 éves marokkói fiatalember dzsihádharcosnak képzelte magát a békés délnyugat-finnországi városban, Turkuban.

A merénylettel kapcsolatban a finn rendőrség négy másik embert is letartóztatott. Ilyen súlyos iszlamista merénylet még nem történt Finnországban. A helyi terrorelhárító szolgálat arra gyanakszik, hogy az Iszlám Állam kiadta a jelszót: zavarjátok meg a turizmust mindenütt Európában! Turkuban mindkét halálos áldozat finn, de a sebesültek között vannak svéd és olasz turisták is.

Mindez alig egy nappal azután történt, hogy Katalóniában kettős merényletet követett el az Iszlám Állam. A célpontot ott is a turisták jelentették. Csakhogy Turku egyáltalán nem olyan fontos turistacélpont, mint Barcelona. Finnország sem lehet olyan fontos az Iszlám Állam számára, mint Spanyolország vagy korábban Franciaország, Németország vagy Nagy-Britannia. Egyes szakértők attól tartanak, hogy az Iszlám Állam üzenete Európa számára ez: polgárai sehol sem lehetnek biztonságban! Az Iszlám Állam az USA-t és az EU-t tartja felelősnek azért, hogy az elmúlt hónapokban stratégiai vereséget szenvedett és bukása – sok szakértő szerint – küszöbön áll Szíriában és Irakban.

Fotó: Turku / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez