Késelő támadt katonákra Allah Akbar kiáltással Brüsszelben – lelőtték

A belga fővárosban két éve járőröznek katonák a legfontosabb helyeken. Egy ilyen kétszemélyes őrjáratra támadt Brüsszel kellős közepén egy harmincas férfi késsel. Kétszer is ezt kiáltotta: Allah Akbar! Majd szúrt.

Az egyik katonát a kezén megsebesítette, de a másik lelőtte a támadót, aki meghalt. A belga miniszterelnök és Brüsszel polgármestere egyaránt dicsérte a katonák gyors reakcióját.

Belgiumban terrorkészültség van, amelyet magasabb fokozatra kapcsoltak tavaly márciusban. Akkor kettős öngyilkos merénylet történt Brüsszelben. 32-en meghaltak és sokan megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Brüsszelben jelentős muzulmán kisebbség él. Közülük néhányan dzsihádharcosok lettek: Szíriába és Irakba utaztak, hogy ott harcoljanak az Iszlám Államért. A belga terrorelhárítás attól tart, hogy az Iszlám Állam várható veresége után ezek a dzsihádharcosok, akiknek belga útlevelük van, hazatérnek Belgiumba.

Most a terrorelhárító szolgálat úgy nyilatkozott, hogy a késes merénylő magányos farkas volt, nem kipróbált dzsihádharcos. Brüsszel egyébként azért is célpontja az Iszlám Államnak, mert itt van az EU központja. Az Iszlám Állam és a többi iszlamista szervezet kedveli a szimbolikus célpontokat. Nemrég például újra megfenyegették a Vatikánt, mely felett az Iszlám Állam propagandavideóján az ő fekete zászlójuk leng…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez