Irak első keresztény dandárja is szembeszáll az Iszlám Állammal

Tegnap mutatkozott be Irakban az első, csak keresztényekből álló reguláris haderő. A közösség városait és falvait készül visszafoglalni az Iszlám Államtól.

A keresztény brigád katonái az iraki autonóm kurd terület kormányának felelnek. Akárcsak az a kurd fegyveres erő, a Pesmerga, amely vezető szerepet játszik az iszlamisták elleni harcban.

A tegnapi bemutatkozáson a katonák felvonultak a kurd és asszír hivatalosságok előtt, és tűzkarikákon vetették át magukat, akadályok alatt bújtak át Fiskhabur városában, a török és a szíriai határ közelében – adta hírül az AFP hírügynökség. Az iraki keresztények többsége a ninivei fennsíkon élt, mielőtt a területet elfoglalták a dzsihádharcosok. Ez a terület Moszul, az ISIS egyik mostani fellegvára, Irak második legnagyobb városa, és a kurd főváros, Erbil között fekszik.

IRAQ-CONFLICT-KURDS-CHRISTIAN

Körülbelül 600 keresztény fegyveres kapott kiképzést a kurd hadseregtől. Mindannyian önkéntesek, fel akarják szabadítani, aztán meg akarják védeni a földjüket az Iszlám Állammal szemben – mondja a kurd különleges erők vezérőrnagya, a kiképzést vezető Abu Bakr Iszmail.

Az új brigádot Tigris Őrségnek hívják, és azoknak az asszír erőknek a maradékából alakították, amelyek 2004-ben azért jöttek létre, hogy megvédjék az iraki keresztény templomokat.

Tavaly augusztus elején egyetlen éjszaka alatt körülbelül 100 ezer kereszténynek kellett elhagynia az otthonát, hogy elmeneküljön az Iszlám Állam elől. Amely három választást hagyott a vallási kisebbségeknek: vagy áttérnek az iszlámra, vagy meghalnak, vagy pedig maradnak, és különadót fizetnek. A legtöbben a negyediket választották, továbbálltak. A tömeges menekülést a legrosszabb eseményként tartják számon a világ egyik legrégibb keresztény közösségének történetében.

 

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez