Mintegy száz keresztényt rabolt el Szíriában az Iszlám Állam

Asszír keresztényeket raboltak el Szíria észak-keleti részén a dzsihadisták – jelentették aktivistákra hivatkozva a világ hírügynökségei.

A Syrian Observatory for Human Rights londoni székhelyű megfigyelőcsoport úgy tudja, hogy legkevesebb 90 férfit, nőt és gyermeket hurcoltak el a hajnali rajtaütésekben Tal Tamr város környékén. Néhány kereszténynek sikerült elrejtőznie és elindulnia a kurd ellenőrzés alatt álló Hasszakeh városa felé. Közben az amerikaiak vezette légicsapásokkal megtámogatott szíriai kurd harcosok folytatják az előrenyomulásukat az Iszlám Állam kezén lévő területeken. Hasszekeh tartomány különösen fontos stratégiai szempontból, mert egyaránt határos Törökországgal és az ISIS kezén lévő iraki területekkel – írja a BBC honlapja.

Az aktivisták szerint még tegnap, vagyis hétfőn reggel söpörtek végig a dzsihadisták a Khabur folyó menti településeken. A londoni székhelyű megfigyelőcsoport, amelynek gyakorlatilag mindenhol vannak aktivistái Szíriában, arról számolt be, hogy a legkevesebb 90 foglyul ejtett asszír kereszténynek a többsége Tal Samran faluból származik, 45 kilométerre Hasszakétól.

Egy másik csoport, a közel-keleti vallási kisebbségekkel foglalkozó A Demand For Action 70 és 100 közötti fogolyról tud.Vezetője, Nuri Kino azt mondta az amerikai AP-nek, hogy körülbelül 3 ezren tudtak elmenekülni. A hírügynökség egy Bejrútban élő asszír asszonytól úgy értesült, hogy a tal samrani családokkal képtelenség most felvenni a kapcsolatot. “A vezetékes telefonok nem működnek, a mobilokat kikapcsolták. Lemészárolták őket? Élnek még? Kétségbeesetten vadászunk hírekre” – mondta a nő.

A Syrian Observatory szerint súlyos összecsapások voltak Tal Tamr környékén az Iszlám Állam és az YPG kurd milícia között. Hétfőn állítólag 5 kilométerrel sikerült távolabbra szorítani a várostól az iszlamistákat.

A keresztények körülbelül tizedét tették ki Szíria 22 milliós lakosságának, amikor négy évvel ezelőtt megkezdődött a szíriai polgárháború. Az asszírok, akik közül úgy 40 ezren élhetnek Szíriában, nesztoriánusok, és Jézus nyelvének, az aráminak egyik változatát beszélik. A legtöbben közülük Hasszaneh tartományban vannak otthon, de többen élnek Homszban, Damaszkuszban, Aleppóban is. Sokan közülük elhagyták az országot az utóbbi időben. Részben a polgárháború miatt, részben pedig azért, mert attól tartottak, hogy térnyerése esetén őket is olyan választás elé állíthatja az Iszlám Állam, mint az ellenőrzése alatt álló területeken a többi keresztényt vagy más kisebbségi vallás követőjét. Vagyis hogy vagy áttérnek, vagy vallási adót fizetnek, vagy meghalnak.

Azt nem tudni, hogy mi a célja az Iszlám Államnak az elrabolt szíriai asszír keresztényekkel. Februárban a terrorszervezetnek hűséget esküdött líbiai csoportok egyike videót tett közzé 21 egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről.

Fotó: Europress/AFP

 

 

 

 

 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez