Terrorriadó a Vatikánban

A legmagasabb fokozatú terror készültség van érvényben a Vatikánban és egész Rómában!- közölte az olasz terrorelhárító szolgálat /DIGOS/ főnöke. Plusz négyszáz rendőrt vezényeltek a Vatikán és az olasz főváros védelmére.

Különlegesen képzett mesterlövészek kísérik Ferenc pápát nyilvános megjelenései során miután a Kalifátus többször is megfenyegette a Vatikánt. Al Bagdadi, aki múlt nyáron kiáltotta ki magát a Kalifának azt ígérte híveinek:” bár hitetlen ellenfeleink nem hiszik, de nem állunk meg Rómáig! Széttörjük a kereszteket! Az asszonyokat rabszolgává tesszük!”
Októberben egy kép jelent meg a Kalifátus hivatalos lapjának címoldalán: az iszlamista terror fekete zászlaja a Vatikán felett. Az Iszlám állam szóvivője megerősítette: továbbra is cél a Vatikán elfoglalása. Amerikai lapok úgy értesültek, hogy a Charlie Hebdo elleni párizsi merénylet után a Vatikán következik. Lombardi atya, a Szentszék szóvivője sajtóértekezletén óvatosan fogalmazott: ” nincs hiteles információnk arról, hogy támadás készülne a Vatikán ellen, de természetesen megteszünk minden tőlünk telhetőt a Szentatya védelmére. Amíg konkrét információ nincs nem célszerű izgatni a kedélyeket.” Ferenc pápa egyébként most Ázsiában tesz látogatást.
Nemcsak a Vatikán környékén, de egész Rómában a maximális terror készültség van érvényben- hangsúlyozta Diego Parente, a terrorelhárító szolgálat feje. Elmondta: különösen a népszerű turista célpontok körül fokozzák a rendőri jelenlétet: Pantheon, Fórum, Trevi kút stb. Nem feledkeznek meg a zsinagógákról és a zsidó iskolákról sem. Olaszországban a muzulmán bevándorlók száma jóval kisebb mint Franciaországban vagy Nagy Britanniában. Itt az új bevándorlók okoznak gondot: Lampedusa szigetére naponta százak érkeznek és az olasz hatóságok nem tudnak velük mit kezdeni. Ferenc pápa első Rómán kívüli útja épp ide vezetett. Mindenkit arra kért, hogy bánjanak emberségesen a bevándorlókkal akárhonnan is érkezzenek és akármilyen valláshoz is tartozzanak.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez