Reptér után metró – a rettenet reggele Brüsszelben

Először a Zaventem reptéren robbant két bomba, 19 kilométerre a várostól, aztán Brüsszel központjában, a Maalbeek metróállomáson, az EU-intézmények közelében volt robbanás. A két helyen összesen több, mint 20-an haltak meg. A közlekedés leállt a belga fővárosban, a terrorkészültséget újra a legmagasabb szintre emelték egész Belgiumban.

Újból leállt az élet Brüsszelben, úgy, mint a novemberi párizsi támadások után. És lehet, hogy más ponton is kapcsolódnak az akkori események a mostaniakhoz. Alig négy nappal ezelőtt fogták el négy hónapig tartó hajtóvadászat után Brüsszelben a párizsi merényletek fő szervezőjét, Salah Abdeslamot. A mai robbantás-sorozat ugyanúgy összehangolt volt, mint a novemberi a francia fővárosban.

A reptéren az indulási oldalon a hírek szerint arab kiáltások és lövések hangja előzte meg a két reggeli robbantást, amelyek közül az egyik a Starbucks kávézóhoz közel történt. A BBC úgy értesült, hogy egy öngyilkos merénylő és egy különálló robbanószerkezet lépett működésbe. Hogy hányan haltak meg, egyelőre nem világos, de a legalacsonyabb szám, amiről a jelentések szólnak, 11, és nagyon sok a sérült. Eszméletlen emberek és sebesültek hevertek a földön.

Több száz rémült utas hagyta el a Zaventem reptéren a terminált a sűrű füstben, amit a robbanások okoztak. A repteret kiürítették, a járatokat törölték.  A Sky News közel-keleti tudósítója, Alex Rossi, aki éppen Tel Avivba repült volna, azt mondta: megrázkódott az épület, azután kezdtek futni kifelé az emberek. Mindenkinek az első gondolata terrortámadás volt. A belga Het Laatste Nieuws jelentése szerint további bombákat találtak a reptéren. A belga hírügynökség szerint a robbantások előtt lövések és arab kiáltások hallatszottak.

Nem sokkal később robbanás rázta meg a Maalbeek metróállomást is, nem messze az Európai Bizottságnak és az Európai Unió más intézményeinek helyet adó épületegyüttesektől, alig néhány méterre a Gare de Bruxelles-Schuman vasútállomástól. A belga VTM televízió szerint ott több mint 10-en haltak meg, állítólag ott is öngyilkos merénylő robbantott. Az emberek onnét is rémülten menekültek az utcákra, ez után zárták le az összes földalatti állomást Brüsszelben. Egyes hírek szerint más állomásokon is robbantottak, de lehet, hogy csak a Maalbeekről terjedt szét a füst a metróalagutakban.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez