Robbanóövet találtak Párizs mellett, egy kukában

Érintetlen robbanóövre bukkantak a francia fővárostól délre, egy szemetesben. Közben Belgiumban egy héttel meghosszabbították a rendkívüli állapotot, de az iskolák holnap már kinyitnak.

A robbanóövről szóló hírt a hatóságok megerősítették a német dpa hírügynökségnek. A BFMTV francia televízió szerint a kidobott öv robbanóanyagot és fémdarabokat tartalmaz, és hasonlít azokra, amelyeket az öngyilkos merénylők a Stade de France-nál használtak. Montrouge-ban, Párizs központjától alig 5 kilométerre találtak rá. A hely közel van Chatillonhoz, ahol a támadások éjszakáján lenyomozták a pillanatnyilag legkeresettebb terrorista szökevény, Salah Abdeslam mobilját. A 26 éves, Belgiumban élő franciáról úgy gondolják, hogy részese volt a mészárlásnak, akárcsak a fivére, aki nem élte túl a támadások éjszakáját. Salah Abdeslamról egy rövid ideig úgy hitték, hogy valószínűleg ő robbantotta föl magát a múlt szerdán megrohamozott párizsi lakásban, de ma már tudják, hogy még mindig szökésben van.

Közben Brüsszelben egy hétre terjesztették ki a legmagasabb, 4-es fokozatú terrorkészültséget. Az iskolák ugyanakkor holnap már kinyitnak, akárcsak a metró – közölte Charles Michel miniszterelnök. A bevásárló központok, a tömegközlekedés továbbra is potenciális terrorista célpontok – mondta, de arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg nyugalmukat. A kormány eltökélt abban, hogy újra normális mederbe terelje az életet Brüsszelben, de az érvényben lévő biztonsági intézkedéseket csak egy hét múlva vizsgálják újra felül.

A Le Soir arról írt, hogy az oktatási miniszter, Joelle Milquet azt javasolta, hogy a holnapi újranyitás után fokozottan figyeljék az iskolák bejáratát, nem gyülekezzenek a gyerekek az épületek előtt, és azt is fontolóra vette, hogy biztonsági szobákat alakítsanak ki az oktatási intézményekben, ahova a gyerekek és a tanárok elmenekülhetnek veszély esetén.

A szombat óta zárva lévő metróhálózatot fokozatosan nyitják újra holnaptól. Éjjel folytatódtak a rajtaütések és a házkutatások Brüsszelben és környékén. Vasárnap óta sokakat vettek őrizetbe, de többeket kihallgatás után kiengedtek. Letartóztatásba helyezték ugyanakkor a negyedik gyanúsítottat is a november 13-i párizsi támadásokkal kapcsolatban. Közülük kettőt azzal gyanúsítottak, hogy ők szállították Abdeslamot Brüsszelbe a mészárlások után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez