Így próbálták megjósolni a születendő gyermek nemét a fáraókori Egyiptomban

Sok mindent tudtak vagy véltek tudni a nők 5 ezer évvel ezelőtt, amit aztán a történelem során elfelejtettek. De most egy új tanulmány fényt derít az egykori praktikákra.

Már arra is alkalmaztak egy módot a fáraók korában Egyiptomban, hogy megállapítsák: alkalmas-e a szülésre egy nő. Beleültették egy olajpárából, tömjénből, datolyából és sörből készített keverékbe. Ha ezután hányt, akkor hamarosan teherbe fog esni, ha viszont nem, akkor jó eséllyel terméketlen marad. Mindez egy luxori kutatóintézet most publikált tanulmányában olvasható.

A fogamzásgátlás sem volt ismeretlen abban a korban: nátron só, krokodilkönny, joghurt és növényi rost voltak az alapanyagai a családtervezést segítő szernek – állítják a kutatók. Arról nem esik szó, hogy krokodilkönnyre hogyan tudtak szert tenni.

A terhesség korai szakaszában úgy próbálták megállapítani a magzat nemét, hogy a várandós nő vizeletét búza- és árpaszemekre locsolták. Ha az árpa hajtott ki először, akkor a baba kisfiú lesz, ha a búza, akkor lány.

Forrás: Al Arabiya

Fotó: Ehnaton fáraó, felesége, Nofertiti és gyermekeik / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez