Nem félek! – félmilliós tüntetés Barcelonában a terror ellen

Kilenc nappal az iszlamista terrorakció után félmillió ember vonult az utcákra a katalán fővárosban, hogy megemlékezzen a 15 halottról. A menet élén a katasztrófavédelem emberei haladtak, akik gyorsan és hatékonyan végezték a munkájukat a merénylet után. A virágboltosok Barcelona színeit jelképező virágokat osztogattak a tüntetőknek: vöröset, fehéret és sárgát.

A menetben ott volt VI. Fülöp spanyol király és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is. Mindkettőjüket kifütyülték. A tüntetők közül sokan a katalán függetlenség hívei. Katalónia kormányfője korábban a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy a madridi kormány is felelős a barcelonai merényletért. Egyrészt mert fegyvereket ad el arab államoknak, másrészt pedig nem juttat el minden információt a terrorizmussal kapcsolatban a katalán rendőrségnek.

Ezt Madridban cáfolták, mondván: az Europol összes információját megkapja a katalán rendőrség is. Ami a fegyverszállítást illeti: Spanyolország valóban ad el fegyvereket Szaúd-Arábiának. A barcelonai menetben többen olyan kinagyított fotót vittek, melyen együtt látható VI. Fülöp spanyol király és Szaúd-Arábia uralkodója. Ettől függetlenül nincs arab- vagy muzulmánellenes hangulat Barcelonában. A rövid ünnepségen egy katalán színésznő felsorolta a nagy iszlamista merényletek helyszíneit, a többi között Párizst, Londont és Nairobit is Kenyában. Hangsúlyozta: a harc a terrorizmus ellen és nem az iszlám ellen folyik.

Barcelonában jelentős számú muzulmán közösség él. Képviseletükben a katalán-arab baráti szövetség szóvivője határozottan elítélte a merényletet és hangsúlyozta, hogy eddig békében éltek a muzulmánok és a keresztények Barcelonában. Ennek a jövőben is így kell lennie! Nem félek – ismételte meg katalánul a menet jelszavát, melyet félmillió ember skandált Katalónia fővárosában kilenc nappal az iszlamista merénylet után.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez