Iráni drónok az Iszlám Állam állásait támadják – videó

Aszad szíriai elnök nemrégiben megköszönte Irán, Oroszország és a libanoni Hezbollah milícia támogatását, hangsúlyozva, hogy nélkülük a damaszkuszi kormány nem tudott volna megfelelő erőt felmutatni a hatodik éve tartó polgárháborúban.

A videó, melyet a Hezbollah síita milícia propagandaszolgálata, az Al Manar tett közzé, azt mutatja, hogy iráni drónok mérnek csapást az Iszlám Állam állásaira valahol Szíria és Irak határán.

Irán komoly katonai szerepvállalása Szíriában nagyon aggasztja Izraelt, amely attól tart, hogy az iráni erők a polgárháború vége után sem vonulnak majd ki Szíriából. Aszad csapatai nyerésre állnak a polgárháborúban és valószínűleg hosszú távú együttműködésre gondolnak Iránnal és a Hezbollah síita milíciával, melyek már eddig is nagy segítséget nyújtottak a damaszkuszi kormánynak. Csakhogy Izrael terrorista szervezetnek tartja a Hezbollah milíciát, mellyel szinte folyamatos konfliktusban áll Izrael és Libanon határövezetében. Iránt Izrael esküdt ellenségnek tekinti, hiszen az nem hajlandó elfogadni a zsidó állam létét. Netanjahu miniszterelnök és Lieberman hadügyminiszter többször is hangsúlyozta, hogy Izrael nem tolerálja Irán katonai jelenlétét a határai közvetlen közelében.

Netanjahu miniszterelnök, amikor nemrég Szocsiban tárgyalt Putyin orosz elnökkel, arról próbálta meggyőzni partnerét, hogy beszélje rá Iránt a távozásra Szíriából. Putyin nem tett ilyen ígéretet, hiszen jelenleg az orosz, az iráni és a török hadsereg vezérkari főnöke rendszeresen találkozik egymással, hogy egyeztessék elképzeléseiket a térség katonai helyzetéről. Lieberman izraeli hadügyminiszter hangsúlyozta: minden diplomáciai csatornát felhasználnak arra, hogy elérjék Irán katonáinak távozását Szíriából. A videón látható iráni drónok Szíriában azt mutatják, hogy Irán nagyon is jelen van Szíriában és aligha akar onnan egyhamar távozni…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez