Orosz rakétatámaszpont az iráni rakétagyár mellett Szíriában

Ez komolyan aggasztja Izraelt – hangsúlyozta Herzi Halevi vezérőrnagy, az izraeli katonai hírszerzés főnöke, amikor találkozott az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterres-szel.

Az orosz támaszponton levő S-400-as rakétavédelmi rendszer rendkívüli mértékben megnehezítene egy esetleges izraeli akciót az iráni rakétagyár ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elmondta az ENSZ főtitkárának: nem nézhetik tétlenül, hogy Irán fegyvereket gyárt Szíriában és ezeket a fegyvereket átadja a síita Hezbollah milíciának Libanonban. Az izraeli hírszerzés szerint a Hezbollah, mely rendszeresen támadja rakétákkal az izraeli területeket, több mint százezer rakétával rendelkezik. Korábban ezeket a rakétákat Iránból szállították Libanonba és az izraeli légierő rendszeresen támadta a szállítmányokat. Az izraeli légierő távozó parancsnoka elismerte: mintegy száz bevetést hajtottak végre Szíria területén a polgárháború kitörése, vagyis 2011 óta.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszélt az iráni problémáról Putyin orosz elnökkel is Szocsiban. A moszkvai sajtó ezzel kapcsolatban azt írta: Putyin kerek-perec megmondta Netanjahunak, hogy ebben a kérdésben Irán oldalán áll. Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője később cáfolta ezt, mondván, hogy Oroszország és Izrael között folyamatos eszmecsere zajlik.

Közben viszont ugyanilyen folyamatos eszmecsere zajlik Oroszország, Irán és Törökország vezérkari főnökei között. Ez nyugtalanítja Izraelt, amely mindenképp meg akarja akadályozni, hogy Irán komoly pozíciókat szerezzen a vele szomszédos Szíriában. Csakhogy Irán Aszad elnök legfőbb támogatója a térségben. Aszad elnök csapatai győzelemre állnak a polgárháborúban. Jelentős részben amiatt, mert Irán és a Hezbollah támogatja őket, Oroszországról már nem is beszélve. Aligha valószínű, hogy Aszad szövetségesei távoznának Szíriából, ha az államfő megnyeri a polgárháborút. Izrael tehát magára marad aggodalmával amiatt, hogy az oroszok rakétákkal védik azt az iráni gyárat Szíriában, mely rakétákat készít a Hezbollah milícia számára Izrael elleni támadásokhoz.

Fotó: S-400-asok Szíriában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez